Hyppää sisältöön

Runebergintorttu on juhlapäivän herkku!

Moni juhlistaa J. L. Runebergin syntymäpäivää nauttimalla kansallisrunoilijan nimikkotorttua, kostutettuna tai ei-kostutettuna, valkoisella tai vaaleanpunaisella sokerikuorruterenkaalla.

Runebergin torttuja.
Kuva: Sannimari Lehtilä / Yle

Usein kerrotun tarinan mukaan Runebergintortun kehitti runoilijan vaimo Fredrika Runeberg.

Fredrikan torttuohje on tiettävästi kuitenkin muunnelma alun perin porvoolaisen kondiittorimestarin Lars Asteniuksen luomasta leivonnaisesta.

Menekki Runebergintortulla on nykyisinkin kova, vaikka sen maku myös jakaa mielipiteitä. Arrakkipunssilla tai rommilla kostutettu leivonnainen ei ole ihan kaikkien mieleen.

- Näin se on. Vaikka muuten makean ystävä olisikin, ei välttämättä ole Runebergintortun ystävä, hymyilee rouva Hansakorttelin kahvilapöydässä, edessään kahvia ja Runebergintorttu.

- Minulla tämä kuuluu kyllä ehdottomasti Runebergin päivän viettoon, hän lisää.

Sari Kannasto Kauppahallin Aschanilta kertoo, että Runebergin tortun suosio on ja pysyy vuodesta toiseen.

- Niitä ostetaan todella paljon, sanoisin, että ne ovat suositumpia kuin esimerkiksi laskiaispullat, joita myös syödään todella paljon.

Eri leipomot valmistavat Runebergintorttua hieman eri resepteillä. Makuja on monia ja asiakkaat valitsevat oman torttunsa eri perustein.

Riitta Hyytiä Nurmi & Suloselta kertoo, että heillä on myynnissä sekä kostutettuja että ei-kostutettuja Runebergintorttuja.

- Lisäksi olemme jättäneet mantelin ja pähkinän pois taikinasta, ihan asiakkaiden toiveista. Moni on niille nykyisin allerginen, hän kertoo.

Maku ja hinta ratkaisevat

Yksi on uskollinen tietyn leipomon Runebergintortulle vuodesta toiseen, mutta toinen on uskaliaampi kokeilemaan eri leipomoiden tuotteita.

Stockmannin Herkussa torttuostoksia tehnyt rouva oli saanut vinkkejä ystäviltään hyvistä valmistajista.

- Ystävilleni tässä olen viemässä makeita terveisiä, hän kertoi.

- Tässä oli hyvä hinta-laatu-suhde, hän perusteli päätymistään tietyn valmistajan torttuihin.

Hintahaarukka Runebergintortuissa on aika iso.

- Kyllä haarukka on iso ja hinta vaikuttaa myös siihen ostopäätökseen. Toista euroa voi olla toinen kalliimpi toista! hän päivitteli.

Herkkuhetkeen sisältyy myös syvempiä ajatuksia

- Tortun täytyy olla ehdottomasti arrakkipunssilla kostutettu ja sokerirenkaan täytyy olla valkoinen, listaa nauraen vaatimuksiaan yksi turkulaisrouva.

Voiko Runebergintortun nauttimiseen sitten liittyä jotain syvällisempää puolta kuin vain herkuttelu?

- Ehdottomasti! Runebergintorttu on vahva osa suomalaisuutta, rouva linjaa.

- Ja Runebergin runoutta myös!

Suosittelemme sinulle