Hyppää sisältöön

James Ellroy ammentaa ainoastaan menneisyydestä

Kovaksikeitetyn rikoskirjallisuuden huippunimi James Ellroy vierailee ensimmäistä kertaa Suomessa. Ellroy kuvaa kirjoissaan raakoja rikoksia, alamaailmaa ja salaliittoteorioita. Tarinat tapahtuvat aina Yhdysvaltain lähimenneisyydessä. Ellroy on yksi maailman eniten myytyjä rikoskirjailjoita.

James Ellroy Kuva: YLE

James Ellroyn teokset pursuavat väkivaltaa, politiikkaa ja salaliittoja. Hän on ehtinyt kirjoittaa uransa aikana parisenkymmentä kirjaa ja kuuluu amerikkalaisen kovaksikeitetyn rikoskirjallisuudeen edustajiin. Lajityyppi lähti nousuun jo 30-luvulla, ja usein kirjojen etsivä on kovanaama, joka liikkuu sujuvasti alamaailmassa. Ellroy myöntää ihailleensa koulukunnan kirjailijoita, mutta nykyään hän ei ota vaikutteita mistään.

- En lue mitään. Istun vain pimeässä ja ajattelen synkkiä ajatuksia historiasta. Minulla ei ole televisiota, kännykkää, tietokonetta. En lue lehtiä enkä käy elokuvissa. En välitä maailmasta.

Kirjojensa päähenkilöiden tavoin, Ellroy ei ole itsekään mikään "helppo kaveri". Hän ei pidä julkisuudesta, haastatteluista eikä vääristä määritelmistä.

- Kirjasi ovat melko synkkiä...

- Väärin väärin! Ne eivät ole lainkaan synkkiä. Ne ovat intohimoisia, viihdyttäviä ja jännittäviä. Ne ovat täynnä rakkautta, seksiä, väkivaltaa, toivoa ja rohkeutta, oikaisee Ellroy närkästyneenä.

Ellroyn elämä muuttui, kun vuonna -87 julkaistu Musta Dahlia nosti hänet menestykseen. Nuoruudessaan hän oli ehtinyt ammentaa omakohtaisesti oppeja alamaailmasta ja päihteistä. Myös vankila tuli tutuksi. Perimmäinen syy rikosmaailmasta kiinnostumiseen löytyy kuitenkin lapsuuden tragediasta.

-Äitini murhattiin kun olin 10-vuotias. Tapahtuma yllytti minua kiinnostumaan rikollisuuteen liittyvistä asioista. Syvennyin Amerikan rikollisuus- ja sosiaalihistoriaan perin pohjin. Ja nyt kirjoitan suuria romaaneja niistä aiheista.

Kaikki Ellroyn teokset kertovat Yhdysvaltain lähihistoriasta. Teoksissa vilahtelee poliitikkoja ja todellisia historiallisia tapahtumia.

- Elän menneisyydessä, nykyisyys ei tarjoa minulle mitään. Haluan eristäytyä, palata menneisyyteen ja muokata sitä uudelleen.

Tulevissa kirjoissaan 62-vuotias Ellroy aikoo uppoutua yhä kauemmas historiaan, aina 20 - 30 -luvuille asti.

Suosittelemme sinulle