Hyppää sisältöön

Intia pani geenimuunnellun munakoison jäihin

Intia ilmoitti maanantaina lykkäävänsä ensimmäisen geenimanipuloidun ruokakasvinsa tuotannon aloittamista. Intia sanoo haluavansa odottaa enemmän tieteellisiä tutkimuksia geenimanipuloidun munakoison viljelyn vaikutuksista ja turvallisuudesta.

Intian ympäristöministeri Jairam Ramesh ilmoitti lykkäävänsä geenimuunnellun munakoison viljelyn vapauttamista kunnes tieteelliset testit takaavat, että tuote on turvallinen.

Rameshin mukaan viljelyn aloittamista lykätään "niin kauan kuin on tarpeen yleisen luottamuksen saavuttamiseksi."

- En voi toimia tiedettä vastaan, mutta tässä tapauksessa tiede on riittämätöntä. Minun täytyy olla herkkä yleiselle huolelle, Ramesh perusteli.

Tuotannon aloittaminen olisi tehnyt munakoisosta ensimmäisen geenimanipuloidun ruokakasvin, jota viljellään Intiassa. Geenimuunnellun puuvillan tuottaminen on jo nyt Intiassa sallittua.

Intia asettui päätöksellään vastakkaiselle kannalle kuin Kiina, joka antoi viime vuonna hyväksyntänsä geenimuunnellulle riisillle. Kiina myös haluaa vauhdittaa joidenkin geenimuunneltujen lajikkeiden tuotantoa mahdollisen ruokapulan torjumiseksi.

Intia on yksi maailman suurimmista munakoisontuottajista. Geenimuunnellun munakoison puolustajat ovat sanoneet, että uusi tuote parantaisi satoja jopa 50 prosentilla ja vähentäisi riippuvuutta torjunta-aineista.

Vastustajat taas ovat vedonneet mahdollisiin pitkän ajan kuluessa syntyviin terveysongelmiin ja varoittaneet, että yhden geenimuunnellun lajikkeen salliminen avaisi ovet loputtomalle määrälle geenimuunneltuja ruokakasveja.

Suosittelemme sinulle