Hyppää sisältöön

Basisti teki historiaa, mutta arvostelee akatemiaansa kovin sanoin

Musiikin maisteri Aija Puurtinen teki historiaa lauantaina, kun hän esitti taiteellisen tohtorin väitöskirjansa Laulajan ympyrä – Musiikin kiertokulku Sibelius-Akatemiassa. Se on ensimmäinen pop-musiikin alalta.

Puurtinen tunnetaan omintakeista bluesia soittavan Honey B and T-Bones -yhtyeen basisti-laulajana. Harvempi tietää, että hän on myös laulupedagogi, joka hallitsee tyylit ja tekniikat niin klassisesta musiikista, bluesista, rockista kuin kansanmusiikistakin. Näitä hän hyödynsi myös väitöskirjassaan.

Opinahjoaan väittelijä suomii ankarasti. Puurtisen mukaan Sibelius-Akatemia on jämähtänyt paikalleen eikä yhteistyö sen kanssa sujunut kovin hyvin.

Puurtisen mukaan hän sai jatkuvasti vahtia oman projektinsa etenemistä. Vaikka Puurtinen nyt iloitseekin onnistuneesta lopputyöstä, häntä harmittaa se, että muihin taideoppilaitoksiin verrattuna Sibelius-Akatemia on jähmettynyt paikalleen.

- Jos vertaan Sibelius-Akatemiaa esimerkiksi Teatterikorkeakouluun tai Taideteolliseen korkeakouluun, ne ovat on paljon vapaamielisempiä kuin Sibelius-Akatemia. Muissa taidealan oppilaitoksissa mennään eteenpäin, halutaan luoda uutta, Puurtinen sanoo.

Puurtinen arvelee tämän johtuvan siitä, että Sibelius-Akatemia on pääasiassa klassisen musiikin oppilaitos ja muutoksiin sopeutuminen on sille kovaa.

- Sibelius-Akatemia on klassisen musiikin oppilaitos pääasiassa, ja on joutunut - käytän ilmaisua - luopumaan siitä, että se ei olekaan enää pelkästään klassista musiikkia, Puurtinen muotoilee.

Oikein käytettynä ääni kestää

Tohtorintyössään Puurtinen tutki äänenkäytön tapoja eri musiikkityyleissä. Hänellä itsellään on taito laulaa hyvin harvinaisella huilurekisteri-tekniikalla, jolla päästään uskomattomalla tavalla pianonkoskettimiston kaikista ylimpiin ääniin.

Puurtisen taiteellinen tohtorintutkinto piti sisällään viisi erilaista konserttia; big band-solistista poikkitaiteelliseen nykymusiikkiin. Puurtinen tutki ja näytti, miten ihmisen omaa instrumenttia voidaan eri tyylilajeissa käyttää.

- Jos tekee jotain hurjaa äänellä, hurjalta kuulostavaa, heti ajatellaan, että siinä menee ääni. Näin ei ole. Jos teet sen terveesti ja tiedät mitä teet, ääni ei vahingoitu, hän sanoo ja lisää ilmaisun auttavan tässä.

Puurtisen väitöskirjaan kuuluu viiden konsertin lisäksi verkkojulkaisu, joka sisältää mm. näytteitä Puurtisen käyttämistä äänellisistä efekteistä.

Suosittelemme sinulle