Hyppää sisältöön

Kauppa perää vapautta myymälöiden sijoitteluun

Kaupan liiton mielestä ympäristöministeriö antaa kaavoitukselle liikaa painoarvoa, kun se päättää uusien suurmyymälöiden sijoituspaikoista. Ministeriön pyrkimys sijoittaa suuret kauppakeskukset mahdollisimman lähelle asustusta on Kaupan mukaan liiketoiminnan kannalta hankalaa.

Tuorein esimerkki kysymyksestä saatiin tiistaina, kun ympäristöministeriö näytti punaista valoa Porvoon Kuninkaanporttiin suunnitellulle hypermarketille. Päätöksen syynä mainittiin ympäristöasiat.

- Yhteiskunta hyvin voimakkaasti yhä enemmän haluaisi että kaupat, myös tilaa vaativat erikoiskaupat ovat lähellä yhteiskuntarakennetta ja se on hankala usein toteuttaa, sanoo toimitusjohtaja Juhani Pekkala Kaupan liitosta.

Asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.) on pitänyt tiukkaa linjaa kauppojen sijoituspäätöksiä tehtäessä. Päätöksiä on perusteltu ympäristöasioilla, kuten maisema-arvoilla ja yksityisautoilun rajoittamisella - kauppakeskuksiin pitää päästä myös linja-autolla.

Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala sanoo ymmärtävänsä halun hillitä autoilua.

- On kuitenkin eri asia miettiä sitä asiaa liiketoiminnan kannalta tai asiakkaan kannalta kuin puhtaasti byrokratian tai kaavoituksen kannalta, Pekkala sanoo.

Vapaavuori: Kaupan toiminta muuttunut

Vapaavuori sanoo, ettei ministeriö ole muuttanut toimintaansa tai kiristänyt linjaansa. Ministerin mukaan asiasta keskustellaan, koska kaupan toiminta on muuttunut.

- Se mikä on muuttunut on se, että kaupan toimijat, toisin kuin aiemmin kun näitä kauppoja pyrittiin sijoittamaan keskelle asustusta, niin nyt he hakevat sijoituspaikkoja keskelle peltoja ja moottoritien varsille, Vapaavuori sanoo.

Kaupan liiton mukaan suuret, yhdyskuntarakenteiden ulkopuoliset kauppakeskukset eivät ole lisääntyneet.

Ulkomaalaisten pako huolena

Toimitusjohtaja Juhani Pekkala pelkää, että ulkomaiset kiinteistösijoittajat pakenevat Suomesta, ellei suurkauppoja saa perustaa liiketoiminnan kannalta parhaille paikoille.

- Tietenkin on mahdollista että kiinteistösijoittajat, ainakin ulkomaalaiset, ajattelevat ettei tänne kannata tulla ja täältä ei niin helposti saa sellaisia voittoja, joilta muualta saa, Pekkala sanoo.

Suosittelemme sinulle