Hyppää sisältöön

Suomen hiihdossa ei kriisiä – ”Kauden mukaisia tuloksia”

Vaikka Suomen hiihtäjät eivät ole suurista odotuksista huolimatta päässeet vielä juhlimaan yhtään olympiamitalia, ei YLE Urheilun asiantuntijan Jarmo Punkkisen mielestä kannata puhua kriisistä. Punkkinen muistuttaa hiihtäjien tulosten noudattaneen enemmänkin kauden aikaisempia tuloksia.

Aino-Kaisa Saarinen oli mukana Vancouverissa neljä vuotta sitten. Arkistokuva Kuva: EPA

Jarmo Punkkisen mielestä Suomen hiihtäjien mitalittomuus on ollut nähtävissä jo kauden aikana. Jos joku odotti mitalisadetta Liberecin MM-hiihtojen perusteella, voidaan sitä pitää pikemminkin viime vuodessa elämistä.

- Harvoin käy niin, että viimeistelyn aikana tapahtuu meganousuja tai elpymisiä. Kyllä arvokisoissa tulokset tuppaavat menemään samanlaisesti kuin ne ovat menneet maailmancupissakin, Punkkinen muistututti.

Hän en näekään Suomen hiihdon tilanteessa mitään kriisiä, sillä tulokset eivät ole olleet poikkeuksellisia.

- Tulokset pitää vain suhteuttaa tähän päivään. Aino-Kaisalla (Saarinen) on tänä vuonna vapaa ollut vähän huonompi kuin viime vuonna. Se näkyy muun muassa siinä, että yhdistelmäkisasta ei tullut mitalia. Viides tila ei kuitenkaan ole mikään dramaattinen pudotus. Riitta-Liisalla (Roponen) taasen ei suksi pelannut ja sen takia hän jäi kauas kärjestä. Vapaan osuus kuitenkin osoitti, että hän on hyvässä kunnossa.

Positiivista kierrettä ei syntynyt

Punkkisen mukaan tilanne on muistuttanut toivotaan, toivotaan –kiekkoa, jossa kiekkoa heitetään maalille ja toivotaan, että menee sisään. Totuus on ollut tämän kauden aikana tämä.

- Aino-Kaisa on selkeästi ollut meidän ykkönen ja Riitta-Liisa heti siinä takana, ja he ovat molemmat tehneet täällä hyvät hiihdot. Miehissä Sami Jauhojärvellä on meno tökkinyt ja viime vuonna Matti Heikkinen teki jättiyllätyksen, Punkkinen sanoi.

-Meillä on niin vähän huippuja ja kun he notkahtavat, kuten esimerkiksi (Virpi) Kuitunen, Jauhojärvi ja Heikkinen ovat tehneet, niin yhdellä hiihtäjällä ei voida hirveästi mitaleita ottaa.

Punkkinen muistutti myös, että muun muassa Liberecin MM-kisoissa tapahtui niin sanottu positiivinen kierre; kun kisat lähtevät hyvin käyntiin, sillä on taipumusta tarttua myös muihin. Vancouerissa ei positiivinen lumipalloteoria ole toteutunut.

Olympiavuosi on urheilijoille aina kriittinen vuosi, sillä silloin kaikki urheilijat laittavat kaiken peliin. Punkkinen totesi, että hyvin monet suomalaishiihtäjät viestittivät syksyllä, että heillä on ollut todella hyvä kesä ja syksy takana.

- Tuolloin ylikuormitus tulee helposti piilevästi eikä urheilija pääse ihan siihen kuntoon ja suorituksiin, mihin päästäisiin, jos heille tulisi vaikka pieniä loukkaantumisia. Loukkaantumisia, jotka eivät vaikuta fyysiseen kuntoon, mutta jolloin hän pääsisi sopivasti huilaamaan.

Olympiakisat selkeäksi ykköseksi

Punkkisen mielestä urheilijoiden pitäisi uskaltaa asettaa olympialaiset selkeäksi ykköstavoitteeksi ja laatia kilpailuohjelma sellaiseksi, että he ovat olympiakisoissa selkeästi parhaimmillaan.

- Ainakin naisten puolella näyttää selvästi siltä, että ne hiihtäjät, jotka jättivät Tour de Skin väliin, ovat selkeästi hiihtäneet täällä omalla tasollaan. Kun taas Tour de Skillä käyneet eivät ole päässeet tasolleen.

Olympiakisojen jälkeen on Punkkisen mukaan selvää, että maailmancupin kisoissa nähdään erilaisia tuloksia kuin Vancouverissa. Niiden hiihtäjien, jotka voittavat olympiamitalit, nälkä häviää.

- On aivan eri asia voittaa olympiamitali kuin maailmancupissa ja nämä olympiakisoissa menestyneet hiihtelevät maailmancupit loppukaudesta puolivaloilla. Sen sijaan heillä, joille ei menestystä tule, on hirveä nälkä taistella maailmancupin rahoista.

Suosittelemme sinulle