Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Pikkupojan aivot hartioissa, parantui leikkauksella

2-vuotias Dante-poika on toipunut Uudessa-Seelannissa äärimmäisen vaikean syntymävian korjanneesta leikkauksesta. Pojan aivot olivat painuneet selkään lapaluiden tasolle.

Avaa Yle-sovelluksessa

Dante oli kärsinyt syntymästään lähtien kovista kivuista, joiden seurauksena hän ei voinut nukkua kuin kaksi tuntia kerrallaan. Kipu sai pojan usein hakkaamaan päätään lattiaan.

Poika oli ollut lukuisissa lääkärintutkimuksissa, joissa suljettiin pois mm. epilepsian, koliikin ja korvatulehdusten mahdollisuus.

Lopulta ongelma selvisi MRI-röngenkuvauksen avulla. Dantella oli harvinainen synnynnäinen vika, joka tunnetaan nimellä chiarin epämuodostuma. Siinä pääkallon aukko, josta selkäranka yhtyy aivoihin, on liian suuri. Tuolloin aivot painuvat alaspäin selkärankaa pitkin. Danten tapauksessa aivot olivat jo lapaluiden tasolla, kertoo tapauksesta kertonut New Zealand Womans Weekly -lehti.

Chiarin epämuodostuman takia aivot joutuvat kovan puristukseen. Tästä syystä Dantekin kärsi kovista kivuista. Kun poika makasi selällään, hän ei toisinaan kyennyt liikkumaan, sillä alustan ja selkärangan väliin puristunut aivokudos aiheutti tilapäisen halvauksen.

Tutkimustuloksen perusteella Dante leikattiin välittömästi ja aivot yritettiin palauttaa oikeaan paikkaan. Leikkaus onnistui ja poika on toipunut hyvin. Lääkärit arvelevat, että hän tarvitsee puheterapeuttia jonkin aikaa. Kun Dante aikanaan aloittaa koulunkäynnin, hän tarvinnee henkilökohtaisen avustajan, muuten hän on kuin kuka tahansa pikkupoika.

Suosittelemme