Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Ovetshkin jyräsi Jagrin - Venäjä lohkovoittoon

Yllättäen Slovakialle hävinnyt Venäjä tarvitsi Vancouverin olympiajääkiekossa Tshekistä voiton, jotta se varmistaisi B-lohkovoiton. Ottelu oli pitkään hengetön, kunnes päätöserän alussa Aleksander Ovetshkinin taklaus ja Venäjän maali sytyttivät pelin. Tshekki taisteli, mutta voitto ja lohkon kärkipaikka menivät Venäjälle maalein 4-2.

Aleksander Ovetshkin antoi Jaromir Jagrille jättipusun keskialueella. Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjä hallitsi ottelun alkuminuutteja, mutta siitä huolimatta sen peli varsin hermostunutta. Tähtihyökkääjien yhteispeli ontui ja parhaimmat paikat rakentuivatkin Aleksander Ovetshkinin ennakkoluulottomien kiekonriistojen jälkeen.

Venäjä pelasi kahdesti ylivoimaa. Ensimmäinen yritys oli heikko, mutta Jaromir Jagrin koukkujäähyn aikana Venäjä sai hyvän paineen Tshekki-maalille. Pittsburghin taiturimainen Jevgeni Malkin pääsi lopulta nostamaan irtokiekon Tomas Vokounin ohi maaliin.

Tshekki liikkui erässä hyvin, mutta tasakentällisin liike ei purrut tiiviiseen venäläispuolustukseen. Erän lopussa Tshekki sai kuitenkin mahtipaikan, kun Konstantin Kornejev ja Sergei Fedorov ottivat Venäjälle peräkkäiset jäähyt. Tomas Plekanec pääsi hyödyntämään venäläisrangaistukset ja tasoitti ottelun 1-1:een kahden miehen ylivoimalla.

Kozlov rankaisi Tshekki-pakin uinahduksesta

Toisessa erässä joukkueiden asetelmat selkiytyivät entistä enemmän. B-lohkon kärjessä oleva Tshekki tukki keskialueen ja oli enemmän puolustuskannalla, Venäjä sen sijaan karvasi syvältä ja hyökkäsi.

Ovetshkin, Malkin ja kentän kolmas lenkki Alexander Semin saivat eniten painetta Tshekki-maalille, mutta laukaukset tulivat liian kaukaa. Sen sijaan Venäjän neloskenttä pystyi murtamaan kerran tshekkiläisten tiiviin puolustuspelin. Roman Polak pelasi huolimattomasti maalin edessä ja KHL:ssä Ufan joukkueessa pelaava Viktor Kozlov pääsi viemään maalin edestä Venäjän 2-1-johtoon.

Tshekki sai erän parhaat paikkansa ja melkein kaikki laukauksensa venäläisjäähyjen aikana. Erittäin hyvin pyörinyt ylivoima ei kuitenkaan tuottanut tulosta, vaikka kiekko pomppi muutaman kerran Venäjän maaliviivalla.

Ovetshkinin pommi pohjusti Venäjän voittomaalin

Ottelu ratkaisumaali nähtiin päätöserän alussa. Joku voisi kaivaa ratkaisuosuman syntymisestä symbolisen ulottuvuuden. Nykyjääkiekon supertähti Aleksander Ovetshkin ajoi keskialueella ennen kiekkokaukaloita dominoineen Jaromir Jagrin täysin pystyyn ja jälkitilanteesta Malkin tinttasi Venäjän kahden maalin karkumatkalle.

Lohkovoiton karkaaminen kuitenkin herätti Tshekin ottelun lopussa. Milan Michalek toi vielä tshekkiläiset maalin päähän, mutta vimmattu pyöritys ei tuonut kaivattua tasoitusosumaa.

Pavel Datsjuk viimeisteli päätöslukemat tyhjään Tshekki-maaliin.

Venäjä saalisti voiton myötä B-lohkon kärkipaikan ja suoran puolivälieräpaikan. Lohkokakkoseksi jäänyt Tshekki saa jännittää muiden otteluiden tuloksia ennen kuin sen jatko-ohjelma selviää. Jos Kanada-USA ja Ruotsi-Suomi päättyvät suotuisasti, Tshekki pääsee parhaana lohkokakkosena niin ikään suoraan puolivälieriin.

Suosittelemme