Kestosuosikki aleksanterinleivos sai nimensä Venäjän keisarilta
Perinteinen aleksanterinleivos on tarinan mukaan ensimmäinen kuuluisan henkilön mukaan nimetty herkku. Suussa sulava leivos on pysynyt suomalaisten suosikkina jo parisataa vuotta.
Marmorointi leivoksen pintaan taiteillaan sulasta suklaasta veitsen kärjellä. Kuva: YLE / Vesa Hakola
Murotaikinalevyjen välissä on pehmeää marmeladia ja päällä sokerikuorrute. Komeuden kruunaa sulalla suklaalla pintaan veitsen avulla tehty koristelukuvio.
Lahtelainen kondiittorimestari Matti Storlöparen mukaan perinteisillä leivoksilla on Suomessa vakaat markkinat. Esimerkiksi aleksanterinleivos löytyy likimain jokaisesta kotimaisesta konditoriasta, Storlöpare kertoo.
- Se on siitä hyvä tuote, että se säilyy, koska ei sisällä mitään herkästi pilaantuvaa. Tai siis säilyy, jos sitä ei syödä, hän virnistää.
Suorakuutioita suuria määriä
Tarinan mukaan aleksanterinleivos sai nimensä Venäjän keisarin Aleksanteri I:n mukaan. Leivosta on valmistettu Suomessa 1800-luvun alusta lähtien.
Alkujaan vaaleanpunaisen herkun reseptin kehittelivät sveitsiläiset. Suomeen leivos kulkeutui Pietarin hovin kautta kuten valtaosa muustakin konditoriataidosta tuona aikana.
Suorakaiteen muotoista leivosta on helppo tehdä kerralla suuria määriä. Isosta levystä leikkaamalla saadaan pienillä työvoimakuluilla tehtyä paljon tuotetta, jolloin hinta-laatusuhde pysyy järkevänä, tuumaa kondiittorimestari Storlöpare.
Perinneherkku on myös kondiittorimestarin mieleen.
- Aleksanterinleivos on yksi parhaista leivoksista, mitä Suomessa tehdään, hän sanoo.