Hyppää sisältöön

Hesburger aikoo kokeilla lahnaa pikaruokana

Itämerellä alkaa kesällä kokeilu, jossa kalastajia kannustetaan vähäarvoisten kalojen poistokalastukseen. Tarkoitus on jatkossa muuttaa riesana pidetyt kalakannat raaka-aineeksi. Hesburger on halukas kokeilemaan tuotteissaan lahnaa.

Kuva: Mike Alquinto/EPA

Pikaruokaketju Hesburger on valmis tekemään testiaterioita lahnasta, mikäli ruotojen poisto onnistuu uusilla koneilla. Muista väheksytyistä kalalajeista ei ole ollut puhetta.

Hesburgerin mukaan tarkoituksena on ennen kaikkea kokeilla, voisiko Itämerestä kalastettua lahnaa käyttää ruuan raaka-aineena. Mitään päätöksiä lahnan säännöllisestä käytöstä ei ole tehty.

Raaka-ainetta saattaa olla luvassa paljon ja halvalla - Itämeren suojelun kylkiäisenä.

- Siellä on kuulemma hirveästi pientä lahnaa, joka syö ravinnon, jota joku muu kala tarvitsisi. Nyt lahnaa on tarkoitus kalastaa oikein urakalla, ketjun perustaja Heikki Salmela sanoo.

Höyryävä lahnaherkku ei ole jätettä

- Kalastajat ovat luvanneet saada ruodot ja piikit pois. Me olemme lupautuneet tekemään testejä, jotta saataisiin siitä Heselle tuote.

Heikki Salmelan mukaan lahnan maussa ei ole mitään vikaa. Siitä voisi syntyä vaikka fish and chips -annos.

- Eihän me mitään jätteitä myydä, Salmela muistuttaa.

Hesburger on Suomen suurin hampurilaisketju, yhtiöllä on miltei 300 ravintolaa Suomessa, Saksassa ja Baltiassa.

Kalastajat roskakalan kimppuun

Järvistä vähäarvoista kalaa on jo poistettu kalastuksella. Nyt samaa aiotaan kokeilla Itämerellä. Poistokalastus alkaa kahdessa pilottikohteessa Inkoossa ja Mynälahdella.

- Kalastajien kanssa tehdään sopimus, että he poistaisivat merestä vähempiarvoista kalaa ja sitä kautta fosforia, maa- ja metsätalousministeriön valtiosihteeri Jouni Lind kertoo.

Niin sanotut roskakalat, kuten särki ja lahna, kiihdyttävät rehevöitymistä. Kalastajille ne ovat ovat riesa, koska ne vievät ravinnon arvokaloilta.

Lahnasta jopa polttoainetta

Kalastajille maksetaan poistokalastuksesta korvausta. Tavoite on kuitenkin saada kaloista vielä joskus markkinoilta käypä hinta, mikäli niistä kehittyy raaka-aine rehuihin tai bioenergialle. Esimerkiksi särki on rasvainen kala, jonka öljy voitaisiin irrottaa energiatarkoitukseen.

Kalanviljelyssä kaloille syötetään nykyään rehua, jonka raaka-aineet tulevat useimmiten Atlantilta. Silloin Itämereen tuodaan käytännössä lisää ravinteita ulkopuolelta. Jos kalan rehuna voitaisiin käyttää Itämeren hyljeksittyjä kaloja, ravinteet kiertäisivät Itämeren sisällä.

Suosittelemme sinulle