Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Purkaminen ja rapistuminen neuvostoarkkitehtuurin uhkana Tallinnassa

Neuvostoaikaisen arkkitehtuurin parhaat saavutukset ovat häviämässä Tallinnasta. Monia ajan merkkirakennuksia uhkaa purkaminen. Tallinnan satama-alueella sijaitsevan konserttiareena Linnahallin tulevaisuus on ollut vaakalaudalla jo parinkymmenen vuoden ajan.

Avaa Yle-sovelluksessa

1980 -luvulla Linnahalli oli koko Viron paras konserttiareena. Siellä esiintyivät paitsi Viron parhaat musiikki- ja teatterikyvyt, myös kymmenet kautta suuren neuvostoliiton tunnetut taiteilijat.

Linnahall, Kaupunginhalli, valmistui vuoden 1980 kesäolympialaisiin. Tallinnassa järjestettiin Moskovan olympialaisten purjehduskilpailut. Olympialaiset antoivat uuden Tallinnan rakentamiselle muutenkin aimo sysäyksen. Linnahallin lisäksi kaupunkiin kohosivat mm. Olympia-hotelli ja pääpostitalo Viru-hotellin viereen.

Peruskorjattu Olympia-hotelli ei ole uhanlaisten rakennusten joukossa. Sen sijaan postitalo mitä ilmeisimmin joko puretaan tai ainakin rakennetaan uuteen uskoon liiketoiminnan tarpeisiin. Myös massiivinen Linnahalli on ehtinyt olla uhattuna monesti. Rakennus on 20 viime vuoden vuoden aikana päätetty milloin rakentaa osittain uudelleen, milloin taas purkaa.

Korjaustyöt vaativat valtavasti rahaa

Linnahall liitettiin muutama vuosi sitten Viron suojeltavien rakennuskohteiden listaan. Rakennuksen muoto on jännittävä. Myös sen konserttisali ja muut tilaratkaisut ovat poikkeuksellisen kiinnostavia. Viime vuoden puolella Linnahallissa vielä järjestettiin konsertteja – nyt toiminta on käytännössä loppunut.

Linnahallin johtaja Tänu Pääv sanoo, että pelastuslaitoksen arvion mukaan suurten konserttien järjestäminen suuressa salissa on kielletty. Linnahall on moniongelmainen rakennus. Se vaatii kipeästi peruskorjauksen – massiivisen rakennuksen korjaus maksaa valtavasti. Rakennus on tehty huonoista materiaaleista ja työn laatu on kehno.

Viime aikoina on Tallinnassa uutisoitu yhdysvaltalaisen sijoittajan olevan kiinnostunut Linnahallin korjauksesta. Dolomiitilla päällystetystä rakennuksesta on eräiden tietojen mukaan tulossa suuri kansainvälinen kasino. Amerikkalaisten tulo mukaan peliin vaatisi kuitenkin Viron valtion osallistumista hankkeeseen. Idea näyttää nyt kaatuvan siihen, ettei valtio halua tulla hankkeeseen mukaan. Onko rakennustaiteellisesti poikkeuksellisen arvokkaan Linnahallin kohtalona siis seisoa käyttämättömänä ja murentua pikkuhiljaa Suomenlahteen?

Kuka pelastaa Linnanhallin?

Viron Taideakatemian professori Krista Kodres sanoo, että mitä pidemmälle rakennuksen korjaaminen venyy, sitä enemmän sen kunnostaminen maksaa. Kodres haluaisi nähdä Viron valtion ja Tallinnan kaupungin ottavan yhdessä Linnahallin pelastamisen sydämen asiaksi. Rakennuksen murenemista on suorastaan kiusallista katsoa. Suojeltavien rakennusten listalta Linnahallia ei voi myöskään poistaa, ennen kuin rakennus on kokonaan hävinnyt, sanoo professori Kodres.

Tallinnan Linnahall näyttää kuitenkin välttävän purkutuomion, joka on koitunut monen muun neuvostoaikaisen arvorakennuksen kohtaloksi Virossa. Pari vuotta sitten seurattiin Tallinnan Kadriorussa legendaarisen Must Luik eli Musta Joutsen -kahvilan häviämistä modernin liikehuoneiston tieltä. Oman lukunsa muodostaa nykyisen Solaris–keskuksen paikalla ollut Sakala-keskus, josta jätettiin jälkipolville muistoksi vain pieni torso.

Suosittelemme