Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Kreikka ja Saksa väittelevät sotakorvauksista

Saksa ja Kreikka kiistelevät Saksan maksamien sotakorvausten riittävyydestä. Kreikan apulaispääministeri Theodoros Pangalos arvosteli radiohaastattelussa Saksan suhtautumista Kreikan velkakriisiin ja sanoi, ettei Kreikka koskaan ole saanut riittävää korvausta natsi-Saksan toisen maailmansodan aikana Kreikalle aiheuttamista tuhoista.

Avaa Yle-sovelluksessa

-Natsit veivät Kreikan kultavarannon maan keskuspankista eivätkä koskaan palauttaneet sitä, Pangalos sanoi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n ulkomaanpalvelun haastattelussa. Pangalos kiisti vaativansa ryöstösaaliin palauttamista, mutta lisäsi että ainakin saksalaiset voisivat esittää kiitoksen.

Kreikkalaiset poliitikot ovat raivoissaan tavasta, jolla Kreikan velkakriisiä on puitu saksalaisissa tiedotusvälineissä.

Saksan ulkoministeriö torjuu arvostelun korostamalla, että menneisyyden kaivaminen ei auta Kreikkaa ratkaisemaan sen nykyisiä ongelmia. Saksan ulkoministeriön tiedottaja Andreas Peschke lisää, että Saksa maksoi Kreikalle sotakorvauksia ennen vuotta 1960 yhteensä noin 115 000 000 Saksan markkaa Sen jälkeen Saksa on myöntänyt Kreikalle noin 33 miljardia Saksan markkaa kahdenvälisenä apuna sekä Euroopan unionin yhteydessä, Peschke korostaa.

EU vaatii Kreikkaa supistamaan valtiontaloutensa suurta alijäämää. Lisäksi EU vaatii selitystä tiedoille, joiden mukaan Kreikka olisi käynyt johdannaiskauppa yhdysvaltalaisten sijoituspankkien kanssa niin, että se onnistui salaamaan vajeensa EU:n viranomaisilta ennen liittymistään euroalueeseen.

Kreikan varapääministerin mukaan Italia on salasi ennen liittymistä euroon valtiontaloutensa tilaa Kreikkaa enemmän.

-Menoeriä vain siirreltiin seuraavalle vuodelle, niinhän muutkin maat tekivät ja Kreikka vähemmän kuin Italia, Pangalos selvitti.

Suosittelemme sinulle