Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Slovakia superyllätykseen - Ruotsi putosi!

Slovakia järjesti komean yllätyksen Vancouverin olympiajääkiekon puolivälierässä, kun se pudotti Ruotsin maalein 4-3. Liukkaan ykköskenttänsä ansiosta Slovakia teki tyhjiksi Tre Kronorin haaveet olympiakullan uusimisesta. Turnauksen suurin yllättäjä Slovakia kohtaa välierässä Kanadan.

Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Ottelun alussa ei näkynyt lainkaan se, että Slovakia pelasi eilen tiukan kamppailun Norjaa vastaan. Slovakia luisteli voimakkaasti ja loi heti ärhäkkäästi painetta Ruotsin maalille. Ensimmäisellä minuutilla mm. Tomas Kopecky ja Marian Hossa karkasivat 2-1-hyökkäykseen, jonka Henrik Lundqvist kuitenkin hoiti komealla patjatorjunnalla.

Tre Kronor sai erän edetessä paremmin ja paremmin pelistä kiinni. Ruotsin parhaan paikan loivat Sedinin veljekset erän loppupuolella. Henrik tarjoili nappisyötön maalinkulmalle, mutta Daniel suti kiekosta ohi.

Olympiaturnauksessa Slovakian ylivoima on ollut huippuluokkaa. Avauserässä Ruotsia vastaan se pääsi kokeilemaan kolme kertaa, mutta tällä kertaa se oli kuitenkin luvattoman heikkoa ja erä jäi maalittomaksi.

Ruotsi romahtaa ja nousee, kunnes Demitra iskee

Toiseen erään Ruotsi nosti tempoa ja kiekko alkoi pyöriä yhä enemmän Slovakian päädyssä. Tre Kronorin hyvän rytmin rikkoi kuitenkin turha nukahdus. Ruotsilla oli liikaa miehiä jäällä ja ylivoiman aikana New York Rangersin vauhtikone Marian Gaborik pääsi lataamaan nappipaikalta, b-pisteen kaarelta Slovakian johtoon. Oivallisen syötön tarjosi Marian Hossa.

Ruotsi häkeltyi maalista ja sai lisää vettä niskaansa seuraavassa vaihdossa. Hanakasti taklauksia hakeva Niklas Kronwall ajoi itsensä tilanteesta ulos ja Slovakia pääsi 2-1-hyökkäykseen. Richard Zednik tarjosi hyvin nousseelle puolustaja Andrej Sekeralle makean syötön ja tämä nosti kiekon jo toistamiseen ohi Lundqvistin.

Tre Kronor on kuitenkin ollut aina mestari kääntämään vaikeudet vahvuudeksi – niin nytkin. Ruotsi sai oman tehominuuttinsa vain viisi minuuttia Slovakian juhlien jälkeen. Ensin Peter Forsberg väläytti tallella olevaa peliälyään. Hänen nerokas syöttö löysi maalin edestä Patric Hörnqvistin, joka tökkäsi tolpan kautta kavennuksen.

Sama kenttä oli asialla vain puoli minuuttia myöhemmin. Tällä kertaa Ruotsilla kävi myös tuuri. Henrik Zetterbergin rystysyöttö kimposi slovakkipakin jalasta Jaroslav Halakin selän taakse ja peli oli jälleen tasoissa.

Pavol Demitra käänsi kuitenkin Slovakian jälleen johtoon erän viimeisellä minuutilla. Ruotsi otti jo ottelun viidennen kaksiminuuttisensa ja ylivoimansa kuntoon saanut Slovakia iski taas. Demitra tulinen lämäri lähti sellaisen maskin takaa, ettei Lundqvist ehtinyt reagoida siihen mitenkään.

Ruotsi ei pysty toiseen kiriin

Kolmannen erän teemana oli Slovakian viivytystaistelu. Ruotsi pyöritti ja historiansa ensimmäistä olympialaisten välieräpaikkaa hakenut slovakkipakka vetäytyi kuoreensa – ainakin melkein.

Slovakian ykköskenttä sai yhden vaarallisen pyörityksen erän puolivälissä ja käytti sen tehokkaasti hyväkseen. Demitra ja Marian Hossa raastoivat kiekon Ruotsin maalin eteen ja ketjun kolmas lenkki Tomas Kopecky lakaisi Lundqvistin torjuman irtokiekon maaliin. Slovakia siirtyi erän ensimmäisellä tilanteellaan 4-2-johtoon.

Ruotsi on kuitenkin Ruotsi. Slovakki-vahti Halak purki kiekon maalinsa takaa huolimattomasti ja Tre Kronorin pirtein koostumus Daniel Alfredsson-Nicklas Bäckström-Loui Eriksson toi Ruotsin jälleen maalin päähän vain puolen minuutin jälkeen Slovakian osumasta.

Erän loppu oli Ruotsin hillitontä tasoitusmaalin hakemista, mutta Slovakia taisteli uhrautuvasti. Se toi lopussa kaivatun palkinnon, kun hallitseva olympiavoittaja ei saanut huippupaikoistakaan kiekkoa sisään.

Slovakia eteni historiassaan ensimmäistä kertaa olympialaisten välieriin. Siellä se saa vaikeimman mahdollisen vastuksen, kun lauantaiaamuna klo 4.30 kaukaloon luistelee isäntämaa Kanada.

Suosittelemme