Säröjä -musikaali on Lahden kaupunginteatterin toinen yhteistyö vapaan teatteriryhmän kanssa näyttämövuoden aikana. Viime syksynä ensi-iltansa kaupunginteatterissa sai lahtelaisen teatteri Vanhan Jukon kanssa toteutettu Kuin ensimmäistä päivää -näytelmä.
Teatteri on tehnyt vapaiden teatteriryhmien ohella produktioyhteistyötä kuluneen näytäntövuoden aikana myös Lahden Oopperayhdistyksen ja Lahden ammattikorkeakoulun musiikkilinjalaisten kanssa.
- Katsomme jokaisen yhteistyökuvion erikseen ja päämääränä on, että yhteistyö hyödyttää molempia. Kuriton Companyn kanssa toteutettu kantaesitys on ihan oma lukunsa, sanoo teatterinjohtaja Maarit Pyökäri.
Produktio on saanut opetusministeriöltä vientitukea ja rahoitusta kolmen vuoden ajalle, yhteensä noin 160 000 euroa.
- Tätä markkinoidaan niin teoksena, musiikkina kuin työtapanakin ainakin Viroon ja Pohjoismaihin. Suomalainen nykydraama on kaiken kaikkiaankin kysyttyä maailmalla, kunhan käännökset toimivat ja kielimuuri ylitetään, Pyökäri sanoo.
Hidasta teatteria
Maaliskuun 17. päivä ensi-iltansa saava Säröjä limittää kahden naisen eli Albert Edelfeltin vaimon, tiedenaisen urasta haaveilevan Ellan Edelfeltin ja kirjailija Aino Kallaksen tarinat. Elävässä elämässä naiset eivät koskaan kohdanneet.
Käsikirjoituksen ovat tehneet Fiikka Forsman ja Terhi Suorlahti, musiikki on Riku Niemen. Näyttelijät ovat sekä kaupunginteatterista että Kuriton Companysta.
- Prosessi on pitkä ja hidas, pyrimme tutkimaan uudenlaisia työtapoja ja antamaan rauhan työskentelylle, kertoo näyttelijä ja Kuriton Companyn perustajajäsen Terhi Suorlahti.
Musiikista vastaa sellokvartetto, jonka jäsenistä osalla on lahtelaistaustaisia.
- Musiikillisesti teos ammentaa mm. suomalaisesta laulu- ja kansanmusiikkiperinteestä. Jos sitä nyt jotenkin kuvailisin, niin ote on arkaainen, sanoo Riku Niemi.
Naisen osa
Musikaalin käsikirjoitus perustuu osittain kirjailija-tutkija Anna Kortelaisen Levoton nainen -teokseen ja siinä esitettyyn Ellan Edelfeltin tarinaan. Kirja käy läpi hysterian kulttuurihistoriaa.
- Ellan Edelfeltistä löytyy heijastuspintaa tähänkin päivään. Ellanin tapa ratkaista vastaan tulevat esteet ja pyrkiä tuomaan ne julki jollakin tavalla oli sairastua. Tarinan yleinen opetus on varmasti se, ettei aina kannata olla niin kauhean kiltti.
Kortelainen on Fiikka Forsmanin koulukaveri. Sitä kautta tiet linkittyivät Kurittomiin.
- Olen päässyt tutustumaan myös ryhmän työskentelytapoihin. Olemme käyneet pitkiä ja intensiivisiä keskusteluja, tukineet kuvia ja tekstejä sekä käyneet inspiroitumassa erilaisissa näytelmän kannalta silmiä avaavissa paikoissa. Mm. Diakonialaitoksen museossa tutustuimme sen aikaisiin hoitotapoihin ja naisen rooliin hoitajana, Anna Kortelainen muistelee.
Nyt Kortelainen on siirtynyt taustalle ja katsomon puolelle.
- Sen voin sanoa, että tarinaan ja musiikkiin pääsee helposti mukaan. Katsomossa lähtee paljon tunteita liikkelle.