Hyppää sisältöön

Chilen maanjäristys jopa 60-kertainen Haitiin verrattuna

Seismologi Matti Tarvaisen mukaan Chilen lauantaiaamuisen maanjäristyksen voimakkuus oli jopa 60-kertainen Haitin tammikuiseen maanjäristykseen verrattuna. Haitin järistyksen voimakkuudeksi arvioitiin 7,0 ja Chilen 8,8 Richterin asteikolla. Tarvaisen mukaan myös Tyynellämerellä etenevä tsunami voi pahimmillaan aiheuttaa vakavia tuhoja.

Chileä koetellut järistys oli harvinaisen voimakas. Seismologi Tarvainen Helsingin yliopistosta arvioi, että yhtä suurta järistystä ei ole sattunut ainakaan viiteen vuoteen.

Chilessä järisi lähellä Concepcionin kaupunkia, jossa asuu satojatuhansia ihmisiä. Myöskään Santiagon miljoonakaupunki ei ole kaukana järistyskeskuksesta.

- Sanoisin, että tämänhetkisen tiedon noin sadasta kuolonuhrista uskaltaa kohta kertoa kymmenellä. Kyllä tämä niin suuri järistys on, ja alueella on suuria kaupunkeja, Tarvainen arvioi loppuiltapäivästä.

Jälkijäristykset poikkeuksellisen voimakkaita

Iltapäivään mennessä jälkijäristyksiä oli ollut alueella jo kolmisenkymmentä. Myös jälkijäristykset olivat Tarvaisen mukaan poikkeuksellisen voimakkaita.

Jälkijäristystenkin voimakkuudet ovat vaihdelleet 6,5:stä seitsemään Richterin asteikolla, mikä vastaa keskivoimakasta tai voimakasta järistystä.

Tsunamin voimaa vaikea arvioida

Järistyksen aiheuttaman tsunamin tuhovoimaa on Tarvaisen mukaan edelleen vaikea arvioida. Matalakin aalto on uhka, jos rannikko on loiva.

Tarvaisen mukaan vielä Chilen rannikolle saapuessaan aalto oli korkeimmillaan noin kaksimetrinen, Ecuadorissa aallon korkeudeksi mitattiin noin metri. Näillä seuduilla tsunami jäikin monin paikoin pelättyä pienemmäksi, mutta aalto etenee vielä useiden tuntien ajan eri puolille Tyyntämerta noin 800 - 900 kilometrin tuntivauhtia.

Aktiivinen jakso meneillään

Chilen järistys seuraa Haitin tammikuista tuhoissa järistystä, mikä johtuu Tarvaisen mukaan siitä, että meneillään on hieman aktiivisempi jakso. Mitään poikkeuksellista ei kuitenkaan ole tapahtumassa.

- Me havaitsemme päivittäin kymmeniä maanjäristyksiä. Nyt nämä ovat vain isoja, ja sattuvat tiheään asutuilla alueilla. Jos tälläinen järistys tapahtuu jossain Aleuteilla, ei se tunnu missään paitsi meidän mittareissamme, selittää Tarvainen.

- Järistyksiä riittää niin kauan kuin lämpöprosesseja maan sisässä tapahtuu, eli laatat liikkuvat ja törmäilevät ja painuvat toistensa alle, hän jatkaa.

Suosittelemme sinulle