Hyppää sisältöön

Katoltaputoamiset johtaneet kymmeniin loukkaantumisiin

Lumenpudotus katolta on johtanut useisiin loukkaantumisiin eri puolilla Suomea. Vakavin turma on sattunut Asikkalassa Päijät-Hämeessä, jossa vanhempi mies on kuollut jäätyään katolta pudonneen lumen alle. Lisäksi ainakin Helsingissä, Pirkanmaalla ja Oulussa kymmeniä katolta pudonneita on jouduttu leikkaamaan vammojen takia. Terveydenhuoltohenkilöstö moittii viranomaistiedotteita.

Kuva: YLE

Töölön sairaalan ylilääkäri Eero Hirvensalo pitää tilannetta hyvin poikkeuksellisena.

- Pääasiassa nämä ovat olleet rankavammoja ja jalkaterän tai lonkan murtumia, kuvailee Hirvensalo.

Leikattujen joukossa on ollut viisi vakavammin loukkaantunutta, joiden kohdalla suuret leikkaukset vaativat pitkiä hoitojaksoja.

Hirvensalo arvostelee viime päivien viranomaistiedotteita tilanteesta. Hänen mielestään ihmisille on tiedotteista syntynyt väärä käsitys kattojen romahtamisvaarasta.

- Ihmiset ovat jotenkin saaneet sellaisen käsityksen, että pitää mennä katolle pudottamaan lumia, vaikka harvalla romahtamisvaara on todellinen, sanoo Hirvensalo.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Tenho Raatikainen arvelee, että ihmiset ovat käsittäneet asian väärin, kun he ovat menneet omatoimisesti pudottamaan lumia katoilta.

- Nyt pitäisi ihmisten ruveta rauhoittumaan. Ehkä ihmiset ovat käsittäneet asian väärin. Sinne nousevat omatoimisesti ne, joilla ei ole kokemusta ja taitoa olla katoilla. Sitten heiltä puuttuu turvavälineet, kun katolle mennään vain lapion ja kolan kanssa, Tenho Raatikainen kertoo.

Raatikaisen mukaan katolle ei missään tapauksessa saisi mennä ilman turvavälineitä. Jos lunta on paljon, niin silloin pitää ottaa yhteyttä ammattitaitoisiin tekijöihin, Raatikainen kehottaa.

Kymmeniä putoamisia eri puolilla Suomea

Katoilta putoamisia on sattunut eri puolilla Suomea parin päivän aikana jo useita kymmeniä. Vakavin turma on sattunut Asikkalassa Päijät-Hämeessä, jossa vanhempi mies menehtyi jäätyään lumen alle. Turma sattui lauantaina iltapäivällä noin kello 13.

Aamulehden mukaan Pirkanmaalla ensiavussa on ollut hoidettavana jo kymmenkunta potilasta. Oulussa puolestaan leikkaushoitoa on vaatinut parin päivän sisällä neljä putoamista, kerrotaan Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

Joensuussa ensiavussa on hoidettu jopa toistakymmentä raajamurtumatapausta. Osa heistä on jouduttu leikkaamaan. Turmia on sattunut myös Pohjanmaalla, Savossa ja Kaakkois-Suomessa.

- Meillä on parin päivän aikana tullut enemmän tapauksia kuin normaalin vuoden aikana yhteensä, kertoo Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Tenho Raatikainen.

Turussa leikkaushoitoa vaativia putoamistapauksia ei ole toistaiseksi tullut, kertoo Turun yliopistollisen sairaalan ortopedi Heikki Mäenpää.

Sairaaloissa arvioidaan, että lievemmin loukkaantuneiden määrä on todennäköisesti suurempikin, sillä terveyskeskuksissa hoidetuista murtumista ja muista loukkaantumisia ei sairaaloissa ole tietoa.

Suosittelemme sinulle