Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Reenpäät vetäytyvät Otavan liikkeenjohdosta

Kustannusalan turbulenssi jatkuu. Nyt muutokset iskivät perheyhtiö Otavaan, jonka kolme johtajaa siirtyy pois liikkeenjohdosta. Otava-Kuvalehdet-konserni teki viime vuonna historiansa parhaan tuloksen.

Otavan pääkonttori
Avaa Yle-sovelluksessa

Otava-Kuvalehdet-konsernin uudeksi toimitusjohtajaksi nimitettiin tänään Alexander Lindholm. Hän aloittaa tehtävässään 1. huhtikuuta.

Lindholm on työskennellyt Yhtyneiden Kuvalehtien toimitusjohtajana vuodesta 2007. Hän jatkaa samassa tehtävässä myös konsernin toimitusjohtajana.

Yhtiön julkaisuja ovat muun muassa Seura, Anna , Suomen Kuvalehti ja Hymy.

Lindholmin nimityksen seurauksena Otava-Kuvalehdet-konsernin nykyinen toimitusjohtaja Olli Reenpää jättää tehtävänsä, mutta jatkaa yhtiön hallituksen puheenjohtajana.

- Muutoksiin ei liity dramatiikkaa. Olen harkinnut siirtymistä pois nykyisistä tehtävistäni jo pitkään, Olli Reenpää kertoo.

Myös kirjaryhmän johtaja Antti Reenpää jättää operatiiviset tehtävänsä, mutta jatkaa konsernin hallituksessa.

Lisäksi Antti Reenpään vaimo, kirjakustantaja Leena Majander-Reenpää jättää yhtiön kokonaan.

Otava on ollut muutosten keskellä jo pitempään.

Vasta viime kuussa yhtiö sai uuden myynti- ja markkinajohtajan levybisneksessä ja elokuva-alalla kunnostautuneesta Maija Kuusesta, ja joulukuussa Kustannusosakeyhtiö Otavan toimitusjohtajaksi nousi Pasi Vainio, kun toimitusjohtaja Sara Mella erosi ilman selityksiä.

Reenpäiden pitkä pesti

Otava perustettiin vuonna 1890. Reenpäät ottivat yhtiöstä otteen jo alkumetreillä, kun Alvar Renqvististä tuli toimitusjohtaja vuonna 1892. Hän johti kustannusyhtiötä yli 50 vuotta. Renqvist perusti myös Akateemisen kirjakaupan.

Renqvistin jälkeen Otavaa ovat johtaneet hänen poikansa Heikki Reenpää ja myöhemmin Kari Reenpää. Professori Heikki A. Reenpää oli Otavan johdossa 60-luvun lopulta 70-luvun lopulle.

Häntä seurasi vuorineuvos Olli Reenpää, joka nyt jättää koko konsernin toimitusjohtajan tehtävät 75-vuotiaana.

Otavan kirjailijoita ovat olleet muun muassa Eino Leino, ja myöhemmin kokonainen modernistien sukupolvi, kuten Veijo Meri, Marja-Liisa Vartio ja Paavo Haavikko.

Otava oli myös tapetilla, kun Hannu Salama tuomittiin Otavan kustantaman Juhannustanssit-teoksen tähden vankilaan ja kustantaja Kari Reenpää päiväsakkoihin.

Otavan tallissa on ja on ollut myös lukuisia Finlandia-palkittuja kirjailijoita, kuten Jörn Donner, Arto Melleri, Antti Tuuri, Kjell Westö ja Hannu Väisänen.

Otava on myös merkittävä käännettyjen kirjojen kustantaja.

Otava-Kuvalehdet-konserni teki historiansa parhaan tuloksen. Liikevaihto laski kuusi prosenttia, mutta yhtiön liikevoitto parani. Konserni jakaa henkilökunnalleen tämän johdosta kannustepalkkion.

Suosittelemme sinulle