Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Sikainfluenssan mutaatiotapaus varmistui Meksikossa

Meksikossa on varmistunut ensimmäinen sikainfluenssan mutaatio. Lisäksi yli 400 ihmisen epäillään sairastuneen mutaatiovirukseen. THL:n mukaan Meksikon mutaatio on vastustuskykyinen Tamiflu-lääkkeelle, ja mutaatioita on löydetty aiemminkin.

Petrimaljaa tutkitaan laboratoriossa.
Kuva: Antti Eintola / Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Meksikon terveysministeri Jose Angel Cordova ilmoitti ensimmäisestä tapauksesta myöhään keskiviikkona. Lisäksi 423:a sairastunutta epäillään mutaatioviruksen kantajiksi.

Virukseen sairastunutta tyttöä hoidettiin sairaalassa Méxicossa kaksi kuukautta sitten hengitystieinfektion vuoksi. Hän sairastui keuhkokuumeeseen, josta kuitenkin toipui.

Cordova kehotti kaikkia riskiryhmään kuuluvia meksikolaisia hakemaan rokotuksen sikainfluenssaa vastaan. Hän varoitti viruksen mutaatioiden vakavista seurauksista. Osa mutaatioista saattaa kehittää vastustuskyvyn sikainfluenssarokotteita vastaan.

Sikainfluenssapandemia lähti liikkeelle Meksikosta viime vuoden huhtikuussa. Meksikossa 1 088 ihmistä on kuollut virukseen tai sen aiheuttamiin komplikaatioihin. Maailmanlaajuisesti kuolonuhreja on lähes 16 000.

Maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut mutaatioista. Viime kuussa WHO ilmoitti, että sikainfluenssaviruksen maailmanlaajuista huippua ei ole vielä ohitettu, vaikka sairastuneiden määrä on laskenut monissa maissa. Erityisesti Länsi-Afrikassa tapausten määrä on kasvussa.

THL: Merkittävyyttä vielä vaikea arvioia

Laboratorionjohtaja Thedi Ziegler Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) kertoo, että laitoksella on toistaiseksi liian vähän tietoja Meksikossa tapahtuneesta mutaatiosta, jotta sen merkittävyyttä voitaisiin arvioida verrattuna sikainfluenssaviruksen aiempiin mutaatioihin. Esimerkiksi Maailman terveysjärjestö WHO ei ole vielä tiedottanut asiasta.

Zieglerin saamien tietojen mukaan kyse on Tamiflulle vastustuskykyisestä virusmutaatiosta. Tässä ei periaatteessa ole mitään uutta, sillä näitä Tamiflulle resistenttejä sikainfluenssaviruksia on tavattu aikaisemminkin noin sata.

Tähän asti todetut vastustuskykyiset virukset ovat olleet yksittäistapauksia lukuunottamatta kahta pientä rypästä, jossa virus pääsi leviämään sairaalaosastolla.

- On riski, että mahdollinen virus muuttuu resistentiksi ja lähtee kiertämään maailmaa. Toistaiseksi näin ei ole tapahtunut ja toivottavasti ei tule tapahtumaan, Ziegler toteaa.

Ziegler kuitenkin muistuttaa, että koska riski on olemassa, sikainfluenssarokote on syytä ottaa. Vaikka virus olisi resistentti, rokote suojaa edelleen, hän toteaa.

Suosittelemme