Sahalahdentien varressa punaisen talon pihassa törröttävä haupitsi on kuin virheellinen nuotti maalaismaiseman harmoniassa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että talon isäntä olisi sotahullu. Tykin omistaja Jari Männikköä voisi pikemminkin kutsua intohimoiseksi sotahistorian harrastajaksi, joka lähestyy lähihistoriaa pienoismallien kautta. Niitä hän kerää sekä valmiina että osina. Kaikkiaan itse rakennettuja malleja on noin 250 ja paketeissa työstämistä odottaa nelinkertainen määrä.
Pakko rajata
Pienoisrautatie levittäytyy pitkän pöydän päälle, pienoismalli maailman suurimmasta tykistä on kaikkein mittavin hanke tuhansine osineen. Vitriineissä lentää kymmeniä Suomen ilmavoimien koneita.
- Olen rajannut pienoismallit vuoteen 1945, jotta minun ei tarvitse enää perehtyä suihkukoneitten maailmaan, Männikkö sanoo.
Pienoismalliharrastus ei rajoitu yksin sotahistoriaan: päärakennuksessa on huone valtamerien laivoille ja vitriinit amerikanrautojen pienoismalleille. Amerikan autot kiinnostavat Männikköä myös luonnollisessa koossa. Hän toimii FHRA:ssa eli Finnish Hot Rod Association-järjestössä.
Dioraama on kuvitettu fiktio
Pienoismallit eivät ole yksittäisiä esineitä vaan myös tarinan kertojia. Dioraama on pienoismallien avulla tehty kuvaelma jostain historiallisesta tapahtumasta.
Jari Männikkö on tehnyt dioraamoja muun muassa Tuntemattoman sotilaasta. Hietanen tuhoaa Klimi-panssarivaunun ja huoltojoukkojen Mäkilä lähtee viimeiselle soppatykkireissulleen. Tämä yhdeksän kohtauksen kokonaisuus on kiertänyt museoissa ympäri Suomea.
Pienten mallien suuri maailma
Mallin rakentaminen vaatii rauhaa ja keskittymistä. Sadat ja tuhannet osat on liitettävä toisiin oikeassa järjestyksessä.
- On tärkeää, että yksityiskohdat ovat oikein ja esineet luonnollisen kuluneen näköisiä, sanoo Männikkö, jonka työhuone henkii omistautumista asialle.
Viimeisin työ on kokoluokkaa 1:72 oleva sukellusvenetorjunta-alus Snowberry. Pikku-ukoista koostuva laivan miehistö kuivuu maalauksen jälkeen työpöydällä.
Historiakerho yhdistää sukupolvia
Jari Männikkö on mukana myös Sariolan koululla historiakerhossa, jossa mallien kautta käydään historian tapahtumia läpi.
Kerhossa nuoret rakentajat ovat kohdanneet myös paikallisia sotaveteraaneja kertomuksineen.