Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Brasilialainen pihviliha kaukana luonnonmukaisesta

Lihakarjaa pidetään Brasiliassa huonoissa oloissa ja eläimet altistuvat voimakkaille kemikaaleille, kertoo Ruotsin Radio. Ruotsalaisdokumentin mukaan mielikuva, jonka mukaan brasilialainen lihakarja käyskentelee niityillä ja syö puhdasta ruohoa, on kaukana todellisuudesta.

Lehmiä laitumella Etelä-Amerikassa.
Kuva: Agencia Correntines / EPA
Avaa Yle-sovelluksessa

Ekot-ohjelman toimittajien mukaan suurta osaa brasilialaisesta lihakarjasta säilytetään hyvin ahtaissa karsinoissa. Toimintatapa on yleistymässä, sillä Brasilian hallitus nimenomaan tukee sitä. Karjatilojen ei haluta enää laajenevan, koska niiden tieltä pitäisi hakata sademetsää.

Toimittajien havaintojen mukaan eläimille syötetään tehokasta energiarehua, soijaa ja makaronia.

Kuluttajansuojaa ajatellen suuri ongelma on laitumien hoito. Laitumet pysyvät siisteinä, koska niiden umpeenkasvu estetään voimakkailla myrkyillä, jotka ovat Ruotsissa ja monessa muussa maassa kiellettyjä.

Toimittajien mukaan käytössä ovat esimerkiksi 24D-kemikaali, joka tappaa kaikki kasvit, mukaanluettuna puut. Laitumia ruiskutetaan myös Parakvat-kasvimyrkyllä, joka on yksi maailman vaarallisimpia torjunta-aineita.

Ruotsin Radion haastatteluissa brasilialaislihaa Ruotsiin tuovien yhtiöiden edustajat kertoivat, etteivät yhtiöt aseta myrkkyjen käytölle tai eläinten hoitotavoille mitään ehtoja. Ne ilmoittavat vain noudattavansa Brasilian lainsäädäntöä.

Suosittelemme