Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Väärinpysäköity kesämökki askarruttaa Helsingin viranomaisia

Merellistä loma-asuntoa ei voi hätistää liikuntaviraston varalaiturista, koska asukkaat eivät häiritse ympäristöään.

Kuva: YLE /Marika Ahonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Puotilan venesataman seutu on tosin kaavailtu alueeksi, johon voitaisiin sijoittaa joskus tulevaisuudessa kelluvia asuntoja. Mutta heinäkuussa Marjaniemen kainaloon seilannut rakennelma on osoittautunut oikeaksi ongelmakimpuksi.

Vaikka pysäköintiin ei ole virallista lupaa, ei hybridimökin haltijaa voi häätää ankkuripaikastaan, koska alus ei ole häirinnyt naapureita. Marjaniemen kelluva mysteeri aiheuttaa hallinnollisia huolia.

- Näyttää olevan jonkinlainen mökki ponttonilautan päällä. Apukoneitakin siinä on, että se pystyy liikkumaan omin voimin. En tiedä olisiko se yritys laittaa kelluva sauna, kelluva mökki vai uusi Kon Tiki En osaa määritellä sitä, tunnustaa liikuntaviraston osastopäällikkö Turo Saarinen.

Tähän saakka rannalla oli epäily, että kyseessä olisi väärin pysäköity sauna. Lähempi tarkastelu osoittaa rakennelman kelluvaksi kesämökiksi eikä väärinpysäköinti-tulkintakaan aivan aukoton ole.

Huonosta laivasta ei saa hyvää asuntoa

Vesilaki lähtee siitä, että tilapäinen ankkurointi on sallittu, mikäli siitä ei aiheudu haittaa kenellekään ja en ole vielä kuullut keneltäkään, että tuosta olisi suurempaa haittaa kenellekään ollut. Sekin on vaikea tulkita, myöntää osastopäällikkö.

Marjaniemen hybridirakennus kuuluu hallintotapauksena ainakin neljän viraston toimenkuvaan. Mutta asian käsittelyn helpottamiseksi kiinteistöviraston ja liikuntaviraston kesken on sovittu, että asia kuuluu liikuntavirastolle, koska kelluva loma-asunto liikkuu omin voimin.

Saarinen lupaa, että nyt kun linjapäätös marssijärjestyksestä on kaupungin omassa organisaatiossa tehty, niin vesialueen haltija, kiinteistövirasto ja rakennusvalvontavirasto katsoo luvat kuntoon ja varmistaa tarvittaessa pontonirakennelmalle sopivan ankkuripaikan.

Häätöpäätöstä ei siis tehdä. Laiturin haltija, eli Liikuntaviraston merellinen osasto tyytyy jättämään vierailustaan yhteydenottoviestin. Tämän jälkeen osapuolet katsastavat, että paperisota saadaan kuntoon ja asia pois päiväjärjestyksestä.

Osastopäällikkö Turo Saarinen sanoo, ettei Marjaniemen kelluva mökki ennakoi tulevia kelluvia asuntoja. Hän varoittelee kuitenkin niitä, jotka katselevat nyt halpoja aluksia, joista voisi kehitellä asuntolaivan myöhempiä tarpeita varten.

Totuus on, että vanhasta huonosta laivasta ei saa tekemälläkään hyvää asuntoa, kuittaa Saarinen.

Suosittelemme