Hyppää sisältöön

Pink Floyd voitti kiistan internetmyynnistä EMIä vastaan

Rockyhtye Pink Floyd on voittanut levy-yhtiö EMIä vastaan käymänsä oikeustaistelun kappaleidensa internet-myynnistä. Pink Floyd haastoi EMIn oikeuteen, koska vastusti yksittäisten kappaleidensa myymistä.

Pink Floydin jäsenet konsertttilavalla Lontoossa.
Pink Floyd esiintyi Live 8 -konsertiissa Lontoossa heinäkuussa 2005. Kuva: Steve Reigate / EPA

Yhtyeen mukaan EMIn kanssa tehty sopimus kieltää kappaleiden myymisen alkuperäisestä albumista irrotettuna. EMI puolestaan katsoi, että vuosikymmen sitten neuvoteltu sopimus koskee vain fyysisten albumien myymistä, ei internetmyyntiä.

Tuomari Andrew Morrit asettui yhtyeen kannalle. Hänen mukaansa sopimus suojelee albumien taiteellista koskemattomuutta. Morrit ilmoitti, ettei EMIllä ole ilman Pink Floydin lupaa oikeutta hyödyntää nauhoituksia online-jakelussa tai muilla keinoin muuten kuin kokonaisina alkuperäisinä albumeina.

EMI joutuu maksamaan yhtyeen oikeudenkäyntikulut. Myöhemmin Morrit ilmoittaa, paljonko levy-yhtiö joutuu maksamaan vahingonkorvauksia.

Oikeudessa käsiteltiin myös tekijänoikeuskorvauksia, mutta tuomio annettiin yksityisesti. Syynä on se, että EMI vetosi liikesalaisuuteen. Tässä kiistassa Pink Floyd katsoi, ettei EMI ole maksanut sille asianmukaisia korvauksia yhtyeen levyjen nettimyynnistä.

Pink Floyd ja EMI aloittivat yhteistyönsä vuonna 1967. Yhtyeestä on tullut yksi EMIn tuottoisimmista artisteista.

Suosittelemme sinulle