Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Lindén: YLEn rahoitus seuraavalle hallitukselle

YLEn hallinnon ja rahoituksen kokonaisuudistus siirtyy seuraavalle eduskuntakaudelle ja tulevan hallituksen ratkaistavaksi. Asiasta päätti kokoomuslainen viestintäministeri Suvi Lindén.

Viestintäministeri Suvi Lindén YLE Uutisten haastattelussa.
Avaa Yle-sovelluksessa

Viestintäministeri sanoi torstaina, ettei Yleisradion hallintomallia ja rahoitusta koskevaa kokonaisuudistusta ole mahdollista viedä eteenpäin. Vaikka hallinnon uudistamisesta on hallitusryhmien kesken päästy sopuun, ei kokonaisuudistuksella ole Lindénin mielestä riittävää parlamentaarista tukea.

Samalla Lindén on sitä mieltä, että YLEn rahoitus pitäisi kattaa valtion budjetista. Ministerin mukaan se olisi oikeudenmukaisin ratkaisu.

- Hallinnon uudistamiseen on nyt olemassa hyvä ratkaisu, rahoituksen osalta vaihtoehtoja tulee vielä arvioida. Henkilökohtainen mielipiteeni on, että YLEn rahoituksen kattaminen valtion budjetista olisi oikeudenmukaisin vaihtoehto, sanoo Lindén.

Käytännössä ministerin kanta romuttaa ainakin tässä vaiheessa puheet kaikkien kotitalouksien maksamasta niin sanotusta yleisradiomaksusta.

"Asuntokohtainen maksu epäoikeudenmukainen"

- Veroluonteinen, asuntokohtainen maksu tuo arjen ongelmia. Siihen ei ole ratkaisua löytynyt, ministeri sanoo.

Vielä keskiviikkona Suvi Lindén kertoi YLEn haastattelussa, että maksu voisi olla suuruudeltaan 190 - 195 euroa taloutta kohti.

MInisteri on myös sitä mieltä, että YLEn talous on nyt kunnossa, eikä yhtiö ole vaikeuksissa.

- On toimiva tv-maksujärjestelmä ja maksaneiden määrä on kohtuullisen vakaa, ministeri arvioi.

YLEn mukaan nykyinen tv-maksumalli ei turvaa yhtiön rahoitusta. Jos näin jatketaan, on edessä kymmenien miljoonien eurojen suuruinen operatiivinen vaje. Käytännössä se tarkoittaa, että ohjelmistoihin on pakko tehdä merkittäviä leikkauksia.

Keskustalaiset hallintoneuvoston jäsenet hämillään

Yleisradion hallintoneuvoston keskustalaiset jäsenet ovat hämmästyneet kokoomuslaisen Suvi Lindénin päätöksestä lykätä YLEn rahoitus- ja hallintomallin uudistamista.

Kuuden edustajan allekirjoittamassa kirjeessä muistutetaan, että YLEn rahoitus- ja hallintomalliuudistuksen takana oli yksimielinen parlamentaarinen komitea.

- Tämä työ nollattiin hallituksen sisäisiä pelisääntöjä kunnioittamatta, kirjelmässä todetaan.

Samalla kuusikko muistuttaa, ettei nykyinen, vuoteen 2011 jatkuva luparahoitusmalli takaa YLEn jatkoa kattavana julkisen palvelun laitoksena.

Suosittelemme