Hyppää sisältöön

Rakentava riitely rikastaa rakkautta

Sä et ikinä vie roskia! Sä aina valitat mun laittamasta ruuasta! Sun suvussa kaikki on yhtä pihejä! Näillä lauseilla saa parisuhteessa melko varmasti jo alkaneen riidan roihahtamaan ilmiliekkeihin. Ristiriidat kuuluvat elävään perheeseen ja parisuhteeseen, mutta riidellä voi rakentavastikin.

Kuva: YLE Keski-Suomi / Heli Kaski

Riiteleminen parisuhteessa on taitolaji ja monelle varsin vaikeaa. Riidoissa tunteet pulpahtavat pintaan ja ne myös tarttuvat osapuolesta toiseen. Jos toinen meuhkaa kiivaasti ja kuuluvasti, hetken päästä huomataan, että ollaankin puolustusasemissa, ei kyetä enää kuuntelemaan ja riita on ryöpsähtänyt huuto astelle.

- Jos riita menee huutamiseksi pitäisi ottaa aikalisä ja jatkaa sitten, kun osapuolet ovat rauhoittuneet, opastaa perheneuvoja Aila Kraft Keski-Suomen seurakuntien perheasiain neuvottelukeskuksesta.

Mykkäkoulua ja mökötystä

Kraft kertoo, että suomalaisten parisuhderiidoille on tyypillistä mykkäkoulu ja se, että käydään valtataistelua siitä kuka on oikeassa. Monella on tarve sanoa viimeinen sana ja silloin usein riitatilanne lukkiutuu. Lukon avaamisessa vuorovaikutus ja rakentavan riitelyn taidot ovat tärkeitä.

- Rakentava riitely on ennen kaikkea sitä, miten puhun toiselle, mitä sanoja käytän, millä tavalla puhun ja onko siinä mukana toisen kunnioittamista. Pitäisi puhua itsestä käsin, minä-puhetta, ei tulkita toista eikä keskeyttää. Pitäisi myös malttaa kuunnella kumppania ja keskittyä siihen, mitä hän sanoo.

Havaitse riidan siemenet, mutta älä kylvä niitä

Läheisen ihmisen kanssa riidellessä on yleensä aina helpompi takertua siihen, mitä toinen tekee väärin ja missä toinen on väärässä kuin siihen, mikä osuus itsellä on riidassa. Perheneuvojan mukaan toisen syyttäminen on meille puolustuskeino.

- Kun syyttää toista, ei tarvitse katsoa itseään, että minussa voi olla vikaa ja syytä. Arvosteleminen, mitätöinti, käskeminen, toisen analysointi ja nimittely ovat riidan siemeniä. Kun huomaa käyttävänsä niitä ja sinä-viestiä, eli sanoo esimerkiksi, että aina sinä tai sinä et koskaan, niin silloin olisi hyvä panna merkille, että ollaan repivän riitelyn kehällä ja sieltä pitäisi löytää tie rakentavan riitelyn kehälle.

Kraft kertoo, että minä-puheeseen kuuluu sen kertominen, miltä itsestä tuntuu ja mikä itseä loukkaa. Kumppanilta voi pyytää myös palautetta kysymällä häneltä, että mistä sinulle tuli paha mieli ja mistä sinä loukkaannuit.

Kunnon riita puhdistaa ilmaa

Vanha viisaus kuuluu, että kunnon riita puhdistaa ilmaa. Perheneuvoja Aila Kraft allekirjoittaa hänkin tämän ja selittää, että parisuhteessa on tärkeää, että hankalatkin tunteet uskalletaan näyttää. Vain siten myös rakkauden tunnekanava pysyy auki.

Riitelytaitoja voi Kraftin mukaan oppia, sillä niin puhumisen kuin kuuntelemisenkin taidot ovat tiettyjä tekniikoita. Voi tehdä esimerkiksi toimintasopimuksen, että riidan tunnekuohussa otetaan aikalisä kuten jääkiekkomatsissa. Keskustelua kannattaa jatkaa vasta sitten, kun järjen ääni taas toimii. Parisuhteessa molempien osapuolten olisi myös syytä syventyä riitelytaitoihin, sillä yksin ei voi suhteen riitelymallia korjata.

- Olen itse neljäkymmentä vuotta ollut avioliitossa ja opetellut myös näitä taitoja. Sanoisin, että tänä päivänä olen näissä taidoissa kehittynyt, mutta kovan koulun olen käynyt, hymähtää perheneuvoja.

Rauha on tahdon asia

Riidan jälkeen, kun pahimmat tyrskyt ovat laantuneet ja keskustelut käyty on edessä vielä sovinnon polku, jota pitää tahtoa kulkea.

- Pitää olla tahtotila ja halu päästä taas yhteyteen kumppanin kanssa. Pitää tulla toista myös puolitiehen vastaan. Riidoissa ei tarvita voittajia ja häviäjiä, vaan silloin molemmat voittaa, kun he löytävät sovinnon sillan. Hyvä parisuhde ei muodostu kahdesta hyvästä rakastajasta, vaan paremminkin kahdesta hyvästä anteeksiantajasta, kiteyttää Kraft.

Suosittelemme sinulle