Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Armeija tekee tytöistä miehiä

Naiset miehistyvät armeijassa, kertoo tuore norjalaistutkimus. Norjan yleisradion mukaan naiset viihtyvät Norjan puolustusvoimien palveluksessa, mutta he joutuvat käyttäytymään siellä miehisesti.

Maastopukuisia sotilaita jonossa.
Kuva: Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Tromssalaisen tutkimuslaitoksen selvityksen mukaan naiset joutuvat peittelemään feminiinisiä ominaisuuksiaan palvelusaikana. Yksi haastateltava sanoi tutkijoille, että naiset yrittävät olla jopa miehekkäämpiä kuin miehet itse.

Norjan puolustusvoimat kommentoi tutkimusta siten, että naisia pitää saada enemmän varusmiehiksi ja ammattisotilaiksi. Siten naiset saisivat enemmän tukea toisiltaan eivätkä olisi niin riippuvaisia miesten hyväksynnästä.

Puolustusvoimat myöntää, että joissakin tilanteissa vaaditaan miehistä käyttäytymistä.

- Kun olemme kentällä, eivät huulipunat ole mukana. Meillä on joitakin määräyksiä siitä millaisia meidän pitäisi olla, esimerkiksi miten asettelemme tukkamme, sanoi Gerd Malme Setermoen Panssaripataljoonasta.

Norjan puolustusvoimissa on tällä hetkellä naisia kahdeksan prosenttia. Norjan parlamentti on asettanut tavoitteeksi, että osuus kasvaa 15 prosenttiin.

Norjassa on pakollinen asevelvollisuus miehille ja vapaaehtoinen naisille. Palvelusaika on 6-12 kuukautta.

Suosittelemme