Fenkolia ja kuhaa
kuhafileitä 100-150 g /syöjä
2 tl mätitahnaa per file
n. 100g kylmäsavulohta
suolaa ja valkopippuria
(cocktailtikut kalarullille)
50 g voita
2-3 fenkolia
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
1 purjo
3-4 dl kuivaa valkoviiniä
1. Valmistele ensin kalat. Poista tarvittaessa fileestä ruodot.
Kovin isot fileet ovat täytteineen hankalasti rullattavissa, joten halkaise isot kuhafileet keskeltä kahtia, pienet säilytetään kokonaisina. Ripottele fileille hiukan suolaa ja valkopippuria. Sekä mätitahna ja savukala ovat suolaisia, joten suolaa kala varoen. Voitele kalafileet mätitahnalla, lisää jokaisen päälle kylmäsavulohiviipale.
Kääri kala napakalle rullalle, niin että pyrstöpää jää ulommaiseksi. Sulje rulla cocktailtikulla.
2. Halkaise fenkoli ja suikaloi puolikkaat sormen paksuisiksi paloiksi. Viipaloi sipuli ja valkosipulin kynnet. Pese purjo ja leikkaa se neljään osaan.
3. Sulata voi kasarissa tai korkeareunaisessa paistinpannussa. Kuullota sipuleita ja fenkoleita muutama minuutti. Lisää purjo pannulle ja paista vielä hetki, kuitenkin niin, että fenkoleissa on vielä reipas purutuntuma.
4. Lorauta vihanneksille valkoviiniä ja kiehauta. Voit tarvittaessa korvata valkoviinin sitruunalla tai valkoviinietikalla maustetulla kalaliemellä.
Lisää myös suolaa ja pippuria.
5. Nosta kalarullat pannuun. Paina rullia varovasti niin, että ne koskettavat paistinpannun pohjaa. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia, fileen koosta riippuen.
6. Tarjoa sitruunaisen muusin kera.
Sitruunainen puikulamuusi (4:lle)
n. 1 kg puikulaperunaa
vettä
1-2 tl suolaa
1:n (luomu) sitruunan kuori raastettuna
2-3 rkl hyvää oliiviöljyä
2 dl perunoiden keitinvettä
n. ½ sitruunan mehu
suolaa
(valkopippuria)
1. Keitä kuoritut, lohkotut perunat suolalla maustetussa vedessä. Siivilöi kypsät perunat ja kippaa takaisin kattilaan. HUOM! Säästä muutama desilitra keitinlientä muusin nesteeksi.
2. Pese sitruuna hyvin ja raasta kuori.
3. Muussaa perunat kattilassa. Lisää nestettä vähän kerrallaan, kunnes saat mieleisesi koostumuksen. Mausta muusi sitruunankuoriraasteella, sitruunan mehulla ja mukavalla lorauksella hyvää oliiviöljyä. Tarkista vielä suolan määrä ja halutessasi jauha mukaan hieman valkopippuria ennen tarjoilua.
Ohje: Anu Brask