Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Hoitotakuu täsmentyy sairaalahoidossa

Sosiaali- ja terveysministeriö täsmentää sairaalahoidon sujuvuutta. Ministeriö antaa keväällä lakiesityksen, jolla täydennetään nykyisiä hoitotakuun määritelmiä.

Avaa Yle-sovelluksessa

Ministeriö täsmentää säädöstä niin, että potilaan on päästavä mahdollista leikkausta edeltäviin tutkimuksiin kolmen kuukauden kuluttua lähetteen saapumisesta. Ministeriö joutuu täsmentämään hoitotakuuta, koska eri puolilla maata on tulkittu lakia niin, että heillä on ollut puoli vuotta aikaa tehdä varsinaista leikkausta edeltäviä toimenpiteitä. Näitä ovat muun muassa kuvaus tai laboratoriokokeet.

Hoitotakuun tavoitteena on, että potilas pääsee hoitotarpeen arviointiin kolmen viikon kuluessa lääkärin lähetteestä. Pykälien mukaan sairaalan on aloitettava varsinainen hoito viimeistään puolen vuoden kuluttua siitä, kun hoidon tarve on todettu joko käynnin tai pelkän lähetteen perusteella.

Eri sairaaloissa potilasta on saatettu ketjuttaa varsinaista leikkausta edeltävissä toimenpiteissä useamman kerran puolen vuoden jaksoissa.

Ministeriö on useaan otteeseen patistellut sairaaloita korjaamaan tilanne, koska se ei ole ollut alun perin hoitotakuulainsäädännön tarkoitus.

Täsmennys hoitotakuuseen annettaan osana laajaa terveydenhuoltolakiesitystä, jonka annetaan eduskunnalle mahdollisesti ennen vappua. Lain yhtenä tavoitteena on parantaa terveyspalveluiden saatavuutta ja laatua. Lain mukaan potilas voi hakeutua perusterveys- ja erikoissairaanhoitoon oman yliopistosairaala-alueen sisällä.

Suosittelemme