Esimerkiksi räätälin ammattikunta uhkaa kadota Suomesta, sillä ammattiin valmistuminen vaatisi vuosien työtä mestarin opissa. Vaatturiliikkeitä on jäljellä koko maassa enää muutamia, Vaatturiliitton kuuluu alle kymmenen jäsenyritystä.
Helsinkiläisen vaatturin Tapani Aallon mukaan oppilaat tulevat liikkeille liian kalliiksi.
- Oppisopimuskoulutusta pitäisi uudistaa niin, että oppilaan pitäminen olisi yrittäjälle kannattavaa, Aalto sanoo.
Myös suutarien tulevaisuus näyttää epävarmalta. Suutariliikkeitä on maassa nyt alle 300.
Suutarien yhdistyksen mukaan nuoria on vaikea saada pysymään alalla, kun työn arki paljastuu vasta-alkajille.
- Moni aloitteleva suutari kuvittelee, että saisi tehdä taidetta, mutta tämä onkin arkista puurtamista, sanoo Taitavat Suutarit -yhdistyksen puheenjohtaja Jani Kinnunen.
Käsityöyrittäjät selviävät taantumassa
Käsityöyritykset työllistävät Suomessa arviolta pari-kolmekymmentätuhatta ihmistä. Käsityöyrittäjät ovat menestyneet taantumassa melko hyvin. Osa luksus-tuotteiden valmistajista, kuten kultasepistä tai kehystäjistä, on kärsinyt talouden alamäestä. Toisaalta kestävän käyttötavaran valmistajien tai korjaajien työt ovat saattaneet jopa lisääntyä, alalla arvioidaan.
Taantuma on muuttanut kuluttajien arvoja, uskoo Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito. Toiminnanjohtaja Marketta Luutosen mukaan kestävät arvot ovat nousseet.
- Halutaan ostaa kunnollisia tuotteita, lisäksi vanhoja korjataan ja uudistetaan. Samaan aikaan pintakulutus on vähentynyt, Luutonen pohtii.
Alojen mestarit esiin
Käsi- ja taideteollisuusliiton mielestä uhanalaisten käsityöammattien säilyttämiseksi tarvitaan pikaisia toimia. Toiminnanjohtaja ehdottaa alojen mestareille esimerkiksi läänintaiteilijoiden kaltaista apurahajärjestelmää.
- Pitäisi luoda järjestelmä, jossa mestari voisi turvatusti hoitaa työtään ja erityisesti siirtää osaamistaan eteenpäin, Marketta Luutonen sanoo.