Helsingin hovioikeus on tuominnut Alman tytäryhtiön Pohjois-Suomen Media Oy:n maksamaan Korhoselle korvauksia runsaat 80 000 euroa korkoineen.
Korhonen saa työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä 40 800 euroa, irtisanomisajan palkkana 34 600 euroa ja yhdenvertaisuuslain mukaisena hyvityksenä 5 000 euroa.
Lisäksi Pohjois-Suomen Median on maksettava Korhosen oikeudenkäyntikuluja 30 000 eurolla korkoineen.
Johanna Korhonen pitää oikeuden päätöstä merkittävänä. Korhosen mukaan työnantaja tuomitaan nyt ensimmäistä kertaa seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvan työsyrjinnän takia korvauksiin.
- Olen iloinen ja onnellinen tästä tuomiosta, koska se oli oikein ja lainmukainen. Ja se oli myös historiallisesti merkittävä tapaus, missä oikeus ottaa kantaa seksuaalisen suuntautuneisuuden perusteella tapahtuneeseen työsyrjintään, sanoo Johanna Korhonen.
Alma Media ei pidä hovioikeuden tuomiota oikeana. Yhtiön mukaan se ei purkanut johtajasopimusta Korhosen väittämillä perusteilla. Yhtiö harkitsee hakevansa valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.
Hovioikeus: Korhosen menettely ei riittävän raskauttavaa
Hovioikeus katsoo, että Korhonen on menetellyt käräjäoikeuden tuomiosta ilmenevin tavoin, mutta hänen rikkeitään ei voida pitää niin vakavina, että työnantajalla olisi ollut oikeus työsopimuksen purkamiseen.
Hovioikeus katsoo edelleen, että Korhosen naispuolisen puolison sukupuolen selviämisellä työnantajalle on ollut olennainen osuus työsopimuksen purkamiseen. Korhonen on siten tullut syrjityksi.
Käräjäoikeus: luottamuspula riitti potkuihin
Korhonen hävisi nostamansa jutun Helsingin käräjäoikeudessa viime vuoden kesäkuussa ja valitti päätöksestä hoviin.
Käräjäoikeudessa Korhonen vaati Alma Medialta työsuhteensa laittomasta purkamisesta 230 000 euron korvauksia.
Käräjäoikeus tyrmäsi Korhosen vaatimukset ja katsoi, että luottamuspula oli riittävä peruste päätoimittajatason työntekijän erottamiseen.
Tuomion mukaan Korhonen oli kertonut etuajassa nimityksestään, jättänyt kertomatta työnantajalleen puolisonsa poliittisesta aktiivisuudesta sekä tiedottanut julkisuuteen luottamuksellisista sovintoneuvotteluista. Korhosta ei ollut syrjitty.
Potkut ennen ensimmäistä työpäivää
Alma Median johto purki Korhosen työsuhteen syksyllä 2008, jo ennen kuin hän ehti aloittaa Lapin Kansan päätoimittajan tehtävässä.
Korhosen mukaan potkujen syynä oli se, että hänen puolisonsa on nainen.
Alma Media taas on perustellut työsuhteen päättämistä muun muassa Korhosen epärehellisellä ja vilpillisellä toiminnalla.
Käräjäoikeuden mielestä Korhonen ei kyennyt antamaan riittävää selvitystä siitä, että tämän parisuhde naisen kanssa olisi ollut työsuhteen purkamisen syy.
Syyteharkinta epäillystä työsyrjinnästä kesken
Korhosen pikapotkuista on vireillä toinenkin oikeusprosessi. Työsuojelupiiri ja poliisi ovat epäilleet yhtä Alma Median johtajaa myös rikoslain tarkoittamasta työsyrjinnästä.
Helsingin kihlakunnansyyttäjällä on asiassa syyteharkinta vielä kesken.