Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Kiipeily koukuttaa yhä useampaa

Kiipeilyharrastajien määrä on nousussa uusien sisäharrastuspaikkojen myötä. Halleja on perustettu muun muassa Tampereelle ja pääkaupunkiseudulle. Kiipeily onkin yhä useammalle harrastajalle puhtaasti sisäkuntoilulaji.

Seinäkiipeilyä
Kuva: YLE / Antti Eintola
Avaa Yle-sovelluksessa

Kynnystä aloittaa harrastus madaltaa myös ilman köysiä tehtävän boulderkiipeilyn suosion kasvu. Boulderointi on matalalla tapahtuvaa kiipeilyä ilman köysiä. Patja pehmentää, jos seinältä putoaa kesken reitin. Boulderointi vaatii taitoa ja voimaakin.

Luonnossa kavutaan esimerkiksi suurten siirtolohkareiden päälle.

"Voi koetella omia rajojaan"

Entisessä teollisuushallissa Tampereen Nekalassa notkeat miehet ja naiset kiipeävät näennäisen vaivattoman oloisesti seiniä pitkin. Lajia muutaman vuoden harrastanut Paula Volotinen on hurahtanut kiipeilyyn.

- Se on varmaan se kokonaisuus. Kaikki ne ihmiset ja se henkinen puoli sekä fyysinen puoli. Voi koetella omia rajojaan. Saa aika hyvin suljettua muun elämän mielestään.

Volotinen aikoo testata taitojaan Tampereella lauantaina 20. maaliskuuta järjestettävissä boulderkiipeilyn SM-kisoissa. Kisaajilla on useampi mahdollisuus yrittää kiivetä reitit, kuitenkin vähiten yrityksiä käyttänyt voittaa. Pisteitä saa reitin loppuun pääsystä ja ns. bonusotteista.

Elämäntavasta kuntolajiksi

Kiipeily mielletään usein elämäntavaksi. Vähän valmistelua ja välineitä vaativa boulderointi on kuitenkin muuttanut harrastajakuntaa, kertoo Tampereen kiipeilykeskuksen toimitusjohtaja Janne Sievänen.

- Nyt on tullut uusi ryhmä kiipeilijöitä, niin sanottuja fitness-kiipeilijöitä, jotka käyttävät sitä ehkä lajiharjoitteena muun lajin tukena. Käytännössä kiivetään niin, ettei haetakaan niitä maksimisuoritteita vaan ihan kuntoilumielessä.

Lisää harrastajia

Suomen kiipeilyliitto arvioi, että harrastajia on maassa jo yli 10 000 ja määrä on nousussa. Tampereellakin kiipeilykerho Vertikaalin juniorikursseille olisi enemmän tulijoita kuin mukaan mahtuu.

Noin kuukausi sitten auenneen Tampereen kiipeilykeskuksen Janne Sieväsellä on kunnianhimoinen suunnitelma.

- Meidän tavoite on kolminkertaistaa harrastajamäärät tässä Tampereella.

Volotinen kaipaisi puolestaan lisää naisia harrastuksen pariin.

- Olisi mukavaa jos olisi enemmän naisia kiipeilykaverina. Nyt kun on saatu uusi paikka harrastaa, niin ehkäpä tilanne muuttuu.

Tampereen kiipeilykeskuksen virallisia avajaisia vietetään 27. maaliskuuta.

Vaikka yhä useammalle kiipeilijälle riittää hallien seinät, odottelee moni silti jo kevättä ja kalliokiipeilykauden alkua. Suomen ilmasto ja kiipeilyyn sopivien kallioiden vähyys vie kiipeilijät usein myös ulkomaille.

Suosittelemme