Hyppää sisältöön

Peliriippuvuus jopa alkoholismia vaikeampi

Monet yksinäiset ikäihmiset ja vähävaraiset ovat jääneet rahapelien koukkuun. Ongelmapelaajilla menetykset voivat olla kymmenien tuhansien eurojen luokkaa. Tavallisimmin pelivälineenä on marketin niin sanottu hedelmäkoje.

Kuva: YLE / Lahti

Rahapelaaminen on yleistä ja Suomessa on pelimahdollisuuksia kansainvälisesti katsottuna paljon. Raha-automaattiyhdistyksellä, RAY:lla, pelikoneita on liki 20 000.

Rahapelaamisen erikoisuus on siinä, että pieni osa pelaajista pelaa suurimman osan. Jopa 130 000 suomalaisella arvioidan olevan pelaamisesta aiheutuva haitta.

Hedelmäpelinä tunnettujen automaattien luona on ruuhkaa eläkepäivinä, sanoo suunnittelija Elisa Pajunen Palmenian Sosiaalialan osaamiskeskus Versosta. - Peliautomaateille on ruuhkaa tavallisestikin, mutta tutkijat ovat havainneet, että eläkepäivinä koneille jopa jonotetaan.

Ongelmapelaajat pysyvät piilossa

Suunnittelija Elisa Pajunen sanoo, että iäkkäitä ongelmapelaajia yritettiin aluksi saada ilmoituksin ottamaan yhteyttä, mutta se ei tuottanut ainuttakaan yhteydenottoa.

Niinpä tutkija jalkautui ja lähti pelipaikoille. -Summat joita pelataan ovat huomattavia, Elisa Pajunen sanoo. Haastatteluissa tuli ilmi jopa kymmenien tuhansien eurojen menetyksiä. -Perintöjä ja säästöjä on mennyt kolikkopelien kidasta alas, Elisa Pajunen sanoo.

Usein iäkkäät peliongelmaiset ovat matalan tulotason omaavia ja yksinäisiä. Naiset ovat tavallisesti aloittaneet pelaamisen vasta 55-vuoden ikäisinä kun taas miehillä on usein varsin pitkä pelihistoria.

Viinakin helpompi kuin peliriippuvuus

Peliriippuvaiset havahtuvat ongelmaansa ehkä vasta ympäristön kautta. Tosin peliasemien henkilökunta ei saa puuttua asiakkaan pelaamiseen vaikka siinä olisi jotakin outoa, tuli tutkimuksessa esille.

A-klinikalle peliongelmaiset eivät mielellään hakeudu, koska paikassa on leimautumisen vaara. Tosin suunnittelija Elisa Pajunen sanoo, että jotkut vaikeasti ongelmaiset puhuvat jopa alkoholismin olevan pienempi riesa kuin pelaamisen.

Velkoja on pelaamisessa saattanut kertyä kymmeniä tuhansia euroja. Sekin on tullut esille, että pikavippifirmat eivät anna lainojaan yli 70-vuotiaille rahantarvitsijoille.

Lahtelainen Jaakko sanoo, että hedelmäpelit ovat roistoja. - Näitä ei sallita naapurimaassa lainkaan. Samalla hän lappaa pieneen kukkaroonsa koneesta tulleita kolikoita.

-Jäin nyt voitolle. Peli ei ole minulle ongelma, vaikka aika usein pelaankin.

Ongelmapelaajaksi itsensä luokitteleva "Pasi" kertoo kuinka kiukkuiset pelaajat saattavat iskeä konetta kun rahat ovat menneet. Toiset ovat puolestaan mustasukkaisia, jos kone on toisen pelaajan käytössä.

-Joku jopa suorastaan hyväilee pelikoneen näppäimistöä kun pääsee sen pariin.

Suosittelemme sinulle