Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Vastaanottokeskuksia ajetaan alas

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksista aiotaan vähentää tuhansia paikkoja. Keskuksia ajetaan nyt alas viime vuoden äkillisen lisäyksen jälkeen. Yhdenkään keskuksen lopettamispäätöstä ei kuitenkaan ole vielä tehty.

Vastaanottokeskuksen huoneessa kaksi tyhjää vuodetta.
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Vuoden alusta vastaanottokeskusten hallinnointi ja ohjaus on keskitetty Maahanmuuttovirastoon. Tavoitteena on hallinnon virtaviivaistaminen ja säästäminen. Viime vuonna vastaanottokeskuksiin kaikkine kuluineen käytettiin 130 miljoonaa - tänä vuonna saisi mennä puolta vähemmän.

- Kun vähennetään kapasiteettia, niin saadaan sitten pois sellaista tyhjää tilaa joka on kustannusrasitteena. Eli saadaan kustannuksia pienennetyksi, mutta vielä ei varsinaisesti kokonaisen yksikön lakkauttamisesta voida puhua, sanoo johtaja Jorma Kuuluvainen Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksiköstä.

Viime vuonna Suomeen tuli 6 000 turvapaikanhakijaa ja uusia vastaanottokeskuksia perustettiin kiireesti lisää. Tänä vuonna turvapaikanhakijoiden määrän on arvioitu vähenevän 4 000:een.

Vastaanottokeskuksissa asuvia silti piisaa. Niissä asuu jo yli 500 oleskeluluvan saanutta, joilla ei ole muuta paikkaa.

- Se sitoo 500 paikkaa ja aiheuttaa kustannuksia. Näiden ihmisten kotoutuminen hidastuu ja se ei ole hyvä asia. Yritämme aktivoida kuntia vastaanottamaan heitä. Kysymys on siis siitä, että kunnat eivät halua heitä, sanoo ylitarkastaja Veikko Pyykkönen Maahanmuuttovirastosta.

Tällä menolla vuoden lopussa vastaanottokeskuksissa on jo 1 000 oleskeluluvan saanutta, joita kunnat eivät huoli asukkaikseen.

Suosittelemme sinulle