Hyppää sisältöön

Virkkunen: Pääsykokeista ei luovuta kokonaan

Opetusministeri Henna Virkkunen lupaa nostaa todistuksella jatko-opintoihin pääsevien kiintiöitä jo vuoden päästä keväällä. Virkkusen mukaan pääsykokeista ei tulla luopumaan kokonaan, sillä se mahdollistaa myös koulutuksessa heikommin menestyneiden haun jatko-opintoihin.

Kuva: Yle

Opintojen nopeuttamista pohtinut työryhmä esitti maaliskuussa, että valtaosa opiskelupaikoista jaettaisiin toisen asteen tutkinnon arvosanojen perusteella.

Opetusministeri Henna Virkkunen lupaa pääsykokeisiin muutoksia jo ensi vuodelle. Kokonaisuudessaan pääsykoeuudistus kestää kuitenkin vuosia.

- Kun saamme palautteen korkeakouluilta muutaman viikon kuluessa, voimme paremmin arvioida mikä on etenemisjärjestys ja aikataulu. Ensimmäiset vaikutukset valinnoissa näkyvät jo vuoden kuluttua, Virkkunen kertoo.

Kokonaan ei ministerikään pääsykokeista luopuisi, sillä ne mahdollistavat myöhemmin opiskelusta kiinnostuvien jatko-opinnot.

Tutkinto on tasavertainen

Lukiolaisten liitolla oli torstaina juhlapäivä, sillä liitto on toiminut jo 25 vuoden ajan. Juhlapuheissa nousi teemaksi pääsykokeiden muuttaminen, mikä on myös Lukiolaisten liiton tavoitteena.

Liiton puheenjohtaja Teppo Säkkinen toivoo, että pääsykokeiden sijaan jatko-opintoihin haettaisiin yliopilastutkinnon avulla.

- Ylioppilastutkinto on reilumpi kuin nämä nykyiset pääsykokeet, koska siinä kaikki ovat samalla viivalla ja mistä tahansa lukiosta on mahdollisuus ponnistaa mihin vaan, kertoo Säkkinen.

Säkkisen mukaan pääsykokeet lisäävät eriarvoisuutta.

- Pääsykokeissa vaikuttavat maksulliset valmennuskurssit, mutta jokainen lukiolainen voi saada maksutonta ja laadukasta lukio-opetusta.

Säkkinen ei usko, että kirjoitusten painottaminen lisäisi merkittävästi lukion neljässä vuodessa käyvien määrää. Ja vaikka näin kävisi, pitää hän kuitenkin isompana ongelmana nykymallin aiheuttamia ylimääräisiä välivuosia.

Suosittelemme sinulle