Hyppää sisältöön

Kehitysapua loviisalaisittain

Kääntäjä Jaana Kapari-Jatta vieraili Gambiassa ensimmäisen kerran viitisen vuotta sitten. Osa sydämestä jäi tuolle matkalle.

Afrikkalaisten kankaiden värikylläisyys viehättää loviisalaiskääntäjää. Kuva: YLE

Pikku hiljaa Kapari-Jatta huomasi pyörittävänsä kierrätystoimintaa. Suomesta viedään käyttökelpoista tavaraa (mm. ompelukoneita, silmälaseja, siemeniä) ja paluumatkalle otetaan paikallisten käsien tuotteita, kuten mekkoja, kasseja ja koruja.

- Gambiakärpäsen puremasta en taida päästä koskaan eroon, sillä toiminta sen kun laajenee laajenemistaan, hymyilee gambialaisten tavaroiden piirittämä Jaana Jatta-Kapari.

Vielä viime kesänä hän myi tuomia tavaroitaan Loviisan torilla, mutta tänä vuonna myyntitoiminta kehittyy ammattimaisempaan suuntaan.

- Aloitamme tavaroiden myynnin vappuna Loviisan Laivasillan yhdessä aitassa. Lisäksi käsitöitä on myynnissä Ulrika-kodissa sijaitsevassa käsityömyymälässä. Vuosien varrella minulle on tullut sellainen haju, mitä suomalaiset haluavat ja mikä menee kaupaksi. Siksi uskalsin tuoda tällä kertaa entistä enemmän tavaroita tullessani.

Kierrätystä kaikkien hyödyksi

Myyntitoiminnasta saatavalla tuotolla on tarkoitus lähettää seuraava avustuskontti Gambiaan jo tulevana kesänä. Päällimmäisenä toivelistalla ovat tietokoneet ja pyyhkeet, mutta myös muu käyttökelpoinen tavara otetaan ilolla vastaan.

- Emme halua tehdä Gambiasta suomalaisten kaatopaikkaa ja siksi käymme kaikki tavarat huolella läpi. Haluamme työllistää paikallisia ihmisiä ja siten saada heidät auttamaan itse itseään.

Jaana Kapari-Jatta näyttää silmin nähden nauttivan auttamistoiminnastaan.

- Kyllä tämä on suoraan sanottuna aiheuttanut minulle myös stressiä, sillä hallittavia asioita on paljon. Toisaalta tunnen eläväni, kun vastusta on sopivassa määrin. Haluan olla rakentamassa siltaa näiden kahden eri maailman välille.

Uupumattomalta vaikuttava loviisalainen hyväntekijä uskoo, että maailma muuttuu pikkaisen paremmaksi, kun ihmiset näkevät, minkälaista elämä on toisessa maailmassa.

Lahjoituksen kanssa empiviä Jatta-Kapari kehoittaa soittamaan hänelle numeroon 040 842 4184.

Suosittelemme sinulle