Hyppää sisältöön

Hallitus sopuun uusiutuvan energian tukipaketista

Hallitus on päässyt sopuun uusiutuvalle energialle sovitusta uudesta tukipaketista. Tuki nousee vuoteen 2020 mennessä satoihin miljooniin euroihin. Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan tehty ratkaisu on nykyisen hallituskauden yksi suurimmista yksittäisistä ratkaisuista.

Uusiutuvan energian määrän lisäys vastaa energiamittakaavaltaan noin kolmea suurta ydinvoimalaa.

Merkittävin osa uusiutuvan energian lisäyksestä eli 55 % tuotetaan puuhakkeella. Paketti sisältää uusiutuvan energian käytön tukea, investointitukea ja verotukea. Uusiutuvan energian lisäystavoitteeseen päästään myös edistämällä tuulivoiman ja liikenteen biopolttoaineiden käyttöä sekä lisäämällä lämpöpumppujen käyttöä.

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) luonnehtii hallituksen tekemää päätöstä suureksi askeleeksi Suomen energiateollisuudelle.

- Tämä tuo tuhansia työpaikkoja Suomeen. Tämä vähentää myös meidän energiariippuvuutta muusta maailmasta, Pekkarinen kertoo YLE Uutisille.

Pekkarisen mukaan valtio aikoo tukea uusiutuvien energilähteiden käyttöä alkuvuosina kymmenillä tai jopa sata miljoonaalla eurolla vuosittain. Vuoteen 2020 mennessä uusiutuvien energialähteiden käytön tuki on Pekkarisen mukaan noin 340 miljoonaa euroa vuodessa.

- Lisäksi investointitukiin vuosittain varataan käytettäväksi noin satamiljoonaa euroa. Kysymys on tietenkin suurista tuista, mutta meiltä sitten vastaavasti vähenevät päästömaksut Euroopan unioniin ja muille toimijoille ympäri Eurooppaa. Tässä siis myös säästetään, Pekkarinen tähdentää.

Pekkarinen päättää ydinvoimaluvista pian

Osana tukipakettia hallitus on päätymässä kahden uuden ydinvoimaluvan kannalle. Esitystä uusista ydinvoimaluvista odotetaan hallitukselta torstaina. Eduskunta päättänee asiasta ennen kesää. Teollisuus on vaatinut lupaa kaikille kolmelle hakijalle.

Pekkarinen (kesk.) on luvannut tehdä esityksen ydinvoimalaitosten määrän esittämisestä "ihan kohta". Hänen mukaansa lisäydinvoimaa tarvitaan kuitenkin joka tapauksessa. Siitä on spekuloitu, että ydinvoimaluvat menisivät Fennovoimalle ja TVO:lle. Tosin hallituksesta löytyy Fortumin puolustajia, kuten puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.). Valtion omistajaohjauksesta vastaava Häkämies on kuitenkin jäävännyt itsensä hallituksen päätöksenteosta.

Hallitus on arvioinut, että energian loppukulutus on vuonna 2020 noin 327 terawattituntia. Uusiutuvista energialähteistä saadun energian määrä tulee olla 124 terawattituntia, jotta Suomi täyttäisi velvoitteensa, jonka mukaan uusiutuvan energian osuus energian kulutuksesta tulee olla 38 prosenttia vuonna 2020.

Suosittelemme sinulle