Mahlan juoksutus päästiin aloittamaan tänä keväänä pariviikkoa aikaisemmin kuin viime vuonna.
- Ensimmäiset reiät koivujen kylkiin porattiin neljäs päivä. Hirmu hyvä kevät, kehuskelee Tuomo Korhonen. Mahlaa tulee niin paljon kuin vain jaksaa viruttaa.
Koivun kylkeen porataan pieniä puolentoista sentin syvyisiä reikiä, joihin työnnetään ohuet pillit. Niistä mahla lasketaan muovipusseihin. Koivu ei kärsi tästä toimenpiteestä. Sesonki on lyhyt ja kiihkeä. Kymmenessä vuorokaudessa homma on ohi.
Italialaiset ymmärtävät hyvän päälle
Poijaksen tilalla mahlaa on juoksutettu jo neljännes vuosisata. Tuomon isä Erkki aloitti toiminnan. Nykyisin mahlaa menee pääasiassa vientiin. Italiassa jälleenmyyjänä on paikallinen perheyritys.
- Mahlaa menisi Italiaan niin paljon kuin jaksaisi tuottaa. Suomessa markkinat ei vedä. Tuomo Korhonen arvelee ihmisten laskevan itse mahlaa kotitarpeisiin.
Hivenainepommi
Emäntä Lea Korhonen pullottaa mahlan pastöroinnin jälkeen. Tuotteeseen lisätään vain sitruunahappoa säilyvyyden parantamiseksi. Mahlasta on tutkittu, että se sisältää hyvin paljon kaliumia, kalsiumia, mangaania ja magnesiumia.
- Monet sanoo, että se laihduttaa ja pistää nesteet kiertämään. Parasta mahla on juoda semmoisenaan, mutta sopii se vaikka pullataikinaan. Aino on kuulemma keittänyt kahvitkin mahlasta ja hyvää on ollut, naureskelee Lea Korhonen.