Lahti on mitä perinteisin radiokaupunki, mikä heijastuu myös radioamatööritoimintaan. Lahden suurasema valmistui 1928 ja sen ensimmäiseksi päälliköksi tuli varhaisia radioamatöörikokeiluja tehnyt Arvi Hauvonen. Lahden radioamatöörikerho perustettiin 1930-luvulla ja kokoontumispaikkana on edelleen Lahden Radiomäki.
- Minä aloitin tämän harrastuksen 50-luvulla putkilaitteilla ja itse rakennetulla lähettimellä. Myöhemmin putket vaihtuivat transistoreiksi ja nykyään mukaan ovat tietysti tulleet tietokoneet, kertoo pitkän linjan harrastaja, lahtelainen Pentti Lareva.
Radioamatöörit ottavat yhteyttä eri puolilla maailmaa oleviin kollegoihinsa ja kontaktit vahvistetaan lähettämällä kortti. Kuinka monta korttia vuosien varrelta on kertynyt?
- Niitä on useita kenkälaatikollisia. Onneksi tämä vanha tapa on edelleen voimissaan, olisi sääli, jos harrastajat tyytyisivät vain lähettelemään sähköpostiviestejä, pohtii Lareva.
Uusi tekniikka tuo uusia tuulia
Tietokoneyhteydet ja uusi tekniikka ovat laajentaneet harrastusta ja tuoneet mukaan myös uusia asioita. Radioliikennettä voi seurata hyvin monipuolisesti, minkä saattoivat huomata esimerkiksi kaikki ne, jotka vierailivat viikonloppuna "Radioamatöörit ihan pihalla!" -tapahtumassa Padasjoella.
Paikalla oli muun muassa lyhytaalto- ja VHF-asemat. Lisäksi seurattiin Nasan:n LRO-kuuluotainta internetissä ja radiolla ja ohjelmassa oli myös Tampereen mikroaaltoradiomajakoiden kuuntelua eri taajuusalueilla.
Vieläkö radioamatööritoimintaan voidaan liittää menneiden vuosien romantiikkaa, jolloin yökaudet istuttiin kuulokkeet korvilla ja kuunneltiin suhinan ja kohinan seasta maapallon toiselta puolelta tulevaa morsetusta.
- Olen valvonut näiden vuosien aikana satoja öitä, sillä tietyt taajuusalueet kuuluvat paremmin yöllä, mutta kyllä päiväaikaankin voi kuunnella vallan mainiosti. Morsetuskin on edelleen tärkeä taito, kertoo Lareva.
Radioamatööreillä on suuri vastuu
Radioamatöörien tärkeys korostuu usein suurten kriisien yhteydessä. Kun yhteiskunnan infrastruktuuri romahtaa ja muut yhteydet katkeavat, ovat radioamatöörit tiedonvälityksen etulinjassa.
- Näin oli mm. Haitin maanjäristyksen jälkeen ja toinen luonnonkatastrofi, jonka seurausten hoidossa radioamatööreillä oli tärkeä rooli, oli Aasiaa koetellut tsunami muutama vuosi sitten, muistuttaa Lareva.
Radioamatööriverkostolla on suuri merkitys myös silloin, kun ihminen lähtee kokeilemaan omia rajojaan.
- Esimerkiksi tieteelliset retkikunnat ja tutkimusmatkailijat ovat perinteisesti pitäneet yhteyttä radioamatöörien välityksellä silloin, kun mikään muu viestintämuoto ei ole ollut mahdollinen, kertoo Lareva.
Radioamatöörit ovat olleet merkittävissä tehtävissä myös sota-aikana, jolloin he palvelivat viestijoukoissa.
- Tämä harrastus avaa aivan uusia ovia maailmalle. Minullakin on tämän harrastuksen kautta hyviä ystäviä esimerkiksi Australiassa ja olemme jopa vierailleet toistemme luona, kertoo Lareva.