Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Ruanda-puolustus: Todistajien ahdinko vaikutti lausuntoihin

Lähes vuoden kestänyt Ruanda-oikeudenkäynti on loppusuoralla Porvoon käräjäoikeudessa. Joukkotuhonnasta syytetyn ruandalaispastorin puolustus pitää loppulausunnossaan kiinni kannastaan, että suuri osa syytteitä tukevasta henkilötodistelusta on saatu summittaisilla vangitsemisilla ja jopa kidutuksella.

Avaa Yle-sovelluksessa

Maanantai ja tiistai on varattu puolustuksen loppulausunnolle, minkä jälkeen oikeus ilmoittaa tuomion julistamispäivän.

Loppulausunnossaan puolustus katsoo osoittaneensa esitetyt syytteet vääriksi ja vaatii niiden hylkäämistä.

Puolustus vetoaa siihen, että suuri osa syytteen tueksi esitetystä henkilötodistelusta on saatu käyttämällä summittaisia vangitsemisia, epäoikeudenmukaista kohtelua ja jopa kidutusta.

Puolustuksen mukaan todistajia on pidetty useita vuosia hirvittävissä vankilaoloissa ilman, että he ovat tienneet, mistä heitä epäillään. Sen jälkeen heitä on rohkaistu tunnustamaan kansanmurhaan liittyviä rikoksia ja nimeämään muita niihin osallisia.

Puolustuksen mielestä osaa henkilötodistelusta ei olisi edes pitänyt ottaa vastaan suomalaisessa oikeusistuimessa. Loppulausunnon mukaan äärimmäinen kärsimys, pahoinpitelyt, perheenjäsenten ahdinko ja nälkä ovat selvästi vaikuttaneet vankien antamien lausuntojen sisältöihin.

Puolustuksen mukaan todistajina on myös henkilöitä, jotka ovat ottaneet haltuunsa syytetyn maaomaisuutta ja rakennuksia tämän poistuttua Ruandasta. Näin ollen heillä olisi henkilökohtainen intressi huolehtia, ettei syytetty pääsisi palaamaan maahan.

Historiallinen urakka

Suomessa asuvaa ruandalaispastoria syytetään ensisijaisesti joukkotuhonnasta ja toissijaisesti 15 murhasta Ruandan verilöylyn yhteydessä vuonna 1994.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden urakka on ollut historiallinen ja suomalaisittain hyvin poikkeuksellinen. Juttua on istuttu kahteen otteeseen myös Afrikassa. Syys-lokakuussa käräjäoikeuden kuultavana oli Ruandan pääkaupungissa Kigalissa 38 syyttäjän todistajaa.

Helmi-maaliskuussa oikeus kuuli Dar-es-Salaamissa Tansaniassa kaikkiaan 19:ää puolustuksen nimeämää todistajaa. Syytetty osallistui Afrikka-istuntoihin tietoliikenneyhteyksien avulla Vantaan vankilassa. Syytteessä oleva ruandalaismies on ollut vangittuna jo kolme vuotta, huhtikuusta 2007 lähtien.

Suosittelemme