Hyppää sisältöön

Etäluettavat sähkömittarit takkuilevat

Etäluettavissa sähkömittareissa on ollut pieniä ongelmia. Laitteisiin ei ole muun muassa saatu yhteyttä ja sähkölasku on voinut jäädä roikkumaan jopa vuodeksi. Vajaan neljän vuoden sisällä etäluettavat sähkömittarit pitäisi olla lähes jokaisessa taloudessa.

Sähkökeskus
Kuva: Tuula Nyberg

Etäluettavia sähkömittareita asennetaan tällä hetkellä kovaa vauhtia suomalaisiin talouksiin. Kolme miljoonaa taloutta pitäisi vielä valjastaa uudella teknologialla. Miljoonasta mittarista on jo kokemuksia.

Pääosin kaikki on mennyt hyvin, mutta Helsingin Energian laskutuspalvelupäällikkö Satu Willgrenin mukaan ongelmiakin on ilmennyt.

- Saattoi olla gsm-yhteys poikki tietyillä alueilla eikä saatu lukemia. Lukemien saanti oli alle 80 prosenttia.

Sähköyhtiön asiakkaalle yhteysongelma on kiusallinen, sillä postiluukusta voi tipahtaa yli vuoden sähkölasku. Helen sähköverkon mittauspäällikkö Mika Nousiainen kertoo, että yhteysongelmia on ilmaantunut yksittäisissäkin taloissa.

- Helsingissä on vanhoja taloja. Mittarit ovat kellarikerroksissa, eikä gsm-verkko tahdo sieltä aina kuulua. On jouduttu tekemään antenniratkaisuja.

Nousiaisen mukaan tilanne on parantunut vaikeilla alueilla lisäantennien ja operaattorien avustuksella.

Uusissa taloissa lukuongelmia

Vanhojen talojen lisäksi ongelmia on ollut myös muissa kohteissa.

- Ihan uusilla asuinalueilla operaattorit eivät ole ehtineet rakentaa gsm-tukiasemia, että edes normaalit gms-puhelimet kuuluisivat kunnolla, Nousiainen selvittää.

Tällä hetkellä mittariurakka on Keski-Suomessa jokseenkin valmis, etelässä lähennellään loppua, pohjoisessa urakka on aloitettu.

Yhteysongelmia on luvassa erityisesti etelään ja pohjoiseen. Lapin sähköyhtiön Rovakairan verkkojohtaja Arto Miettinen sanoo tietävänsä, ettei kaikilla haja-asutusalueilla ole verkkoyhteyksiä, joita etäluetaviin sähkömittareihin tarvittaisiin.

- Tämä on ihan realistinen ongelma. Käymme yrittämässä joka paikassa, mutta jos ei saada kenttää kuuluviin, niin sitten jätämme tällaiset paikat perinteisen luennan piiriin.

Suosittelemme sinulle