Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Niinistö haluaa julki kansanedustajien sidonnaisuudet ydinvoimayhtiöihin

Kansanedustajien sidonnaisuuksista halutaan selvyys ennen ydinvoimapäätöksiä. Puhemies Sauli Niinistö (kok.) toivoo, että kansanedustajien mahdollisista esteellisyyksistä käytäisiin julkinen keskustelu ennen ratkaisuäänestyksiä.

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Eduskunnassa puhemies yrittää etukäteen hillitä kuuman ydinvoimakeskustelun jälkipyykkiä. Etukäteen käyty keskustelu vähentäisi jälkipuheita.

Sauli Niinistön mielestä mahdolliset kansanedustajien sidonnaisuudet hakijoihin, Teollisuuden Voimaan ja Fennovoimaan sekä todennäköisesti luvatta jäävään Fortumiin pitäisi keskustella esteellisyysnäkökulmasta.

- Kun hakijoina on varsin mittava suomalainen elinkeinoelämän kaarti niin, saattaa olla sidonnaisuuksia, joista sitten on parempi keskustella etukäteen kuin että herättäisiin johonkin jälkipyykkiin, arvioi eduskunnan puhemies Sauli Niinistö.

Esimerkiksi eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Jouko Skinnari (SDP) on Lahti Energian hallituksen varapuheenjohtaja. Lahti Energia taas on yksi ydinvoimayhtiö Fennovoiman pienomistaja.

Skinnari ei pidä itseään esteellisenä, koska hän edustaa energiayhtiössä lahtelaisia eikä omista yhtiön osakkeita.

- Minut on valittu eduskuntaan hoitamaan lahtelaisten asioita.

Esteellisyyksistä on keskusteltu talousvaliokunnassa viimeksi Fortumin optioiden käsittelyn yhteydessä.

Skinnarin mukaan johtaisi kestämättömään tilanteeseen, jos esimerkiksi valtion budjetin käsittelyssä edustajat olisivat jäävejä esimerkiksi asuinpaikkansa vuoksi, kun valtion rahoja ohjataan johonkin.

Lain kirjaimen mukaan kansanedustajille tuskin esteellisyyttä päätöksenteossa syntyy. Edustaja on jäävi vain henkilökohtaisissa asioissaan. Puhemies Niinistö arvelee, että moni kuitenkin pohtii esteellisyyttään.

- Puhutaan nyt avoimesti. Julkisen keskustelun kautta saadaan varmasti myöskin sellaisia näkemyksiä tai sanoisinko yhteistä mielipidettä, jonka mukaan voitaisiin toimia.

Hallitus tuo uusiutuvan energian tukipaketin ja ydinvoimaluvat samanaikaisesti eduskuntakeskusteluun ennen toukokuun puoliväliä. Talousvaliokunnan puheenjohtaja toivoo, että asioiden käsittely yhtä aikaa lisäisi myötämielisyyttä kahden ydinvoimala-luvan myöntämiselle.

- Voi sen silläkin tavoin käsittää. Mutta minusta tämä on sellainen kokonaisuus, jossa uusiutuva tällaisena, sanoisinko seksikkäänä tuotteena saa sille kuuluvan arvon, se on nimenomaan uusiutuvan paketti. Sitten ydinvoima, tällainen siirtymävaiheen tarvittava energiamuoto, se tulee tässä kyljessä. Minusta ne on yksi kokonaisuus, pohtii Jouko Skinnari.

Ratkaisevat äänestykset ydinvoiman lisäluvista käydään yksi kerrallaan, mahdollisesti jo ennen juhannusta.

Suosittelemme