Hyppää sisältöön

Meksikonlahdella valmistaudutaan öljynpolttoon

Yhdysvaltain viranomaiset aikovat aloittaa aamulla Meksikonlahden valtavan öljysaasteen tuhoamisen polttamalla. Keskiviikkona polttotekniikkaa testattiin polttamalla pieniä määriä öljyä.

Tuhoutuneen öljynporauslautan porausreiästä on pulpunnut Meksikonlahdelle valtava öljymäärä, joka on lähimmillään alle 30 kilometrin päässä Louisianan rannikosta. Öljyä tulee lisää 160 000 litraa päivässä.

Viranomaisten suunnitelma on nyt koota yhteen mahdollisimman paksu öljymassa 150 metriä pitkän puomituksen sisälle, hinata se polttoon varatulle merialueelle ja sytyttää tuleen käsikäyttöisillä soihduilla.

Koko kymmenien tuhansien neliökilometrien laajuista öljyläikkää ei aiota sytyttää palamaan.

Vaikka mereen päässeen öljyn määrä ei nousekaan suurimpien öljyonnettomuuksien tasolle, sen ennustetaan aiheuttavan suurta tuhoa seudun turismille ja kalastukselle. Louisianassa lähellä öljyn oletettua rantautumisseutua ovat Bretonin ja Pass-A-Loutren luonnonsuojelualueet, jotka tällä hetkellä ovat täynnä pesiviä vesilintuja. Kyseessä olisi yksi Yhdysvaltain historian suurimpia öljyonnettomuuksia.

Öljystä otetuista näytteistä ilmenee, että se olisi rannassa erittäin hankalaa siivota. Öljy tarttuu kiinni kuin kattoterva.

Päätös polttamisesta on tehtävä tänään torstaina. Tuulen odotetaan kääntyvän niin, että öljymassa saapuisi rannikolle parissa päivässä.

Suosittelemme sinulle