Hyppää sisältöön

Huumori höystää informaatiosarjakuvaa

Sarjakuva sopii muuhunkin kuin viihdyttävien tarinoiden kerrontaan. Informaatiosarjakuva hyödyntää kuvaa ja tekstiä tiedon välittämiseen sekä tehostaa viestin läpimenoa huumorilla. Esimerkiksi yritykset ovat alkaneet käyttää sarjakuvaa sisäisessä viestinnässään ja koulutuksessaan.

Sarjakuva sopii monenlaiseen viestintään. Kuva: YLE/ Tuija Veirto

Sarjakuvantekijä ja Kuvittajat ry:n puheenjohtaja Jyrki Vainio kertoo, että yritykset käyttävät informaatiosarjakuvaa esimerkiksi koulutuskäytössä ja sisäisessä viestinnässään.

Sarjakuva on löytänyt tiensä mm. viranomaisviestintään.

Myös kunnalliskertomuksia on julkaistu sarjakuva-albumeina.

- Sarjakuvaa on meillä perinteisesti pidetty lasten ja nuorten viihdykkeenä, mutta nyt tämä kuvien keskellä kasvanut sukupolvi on kasvanut aikuiseksi ja tullut työelämään.

Huumoria höysteeksi

Kuva ja teksti ovat jo sinällään tehokas yhdistelmä, sarja- ja pilakuvissa informaatio yhdistyy välineelle ominaiseen huumoriin, joka rikastuttaa viestin perillemenoa.

Olennaista on luottaa siihen, että vastaanottaja ymmärtää viestin perimmäisen sisällön, sanoo Jyrki Vainio.

- Kun olen joskus tehnyt informaatiokuvia esimerkiksi poliisille ja palokunnalle siellä on tullut vastaan sellaista, että onko soveliasta esittää joku hassu ja hölmö palomies kuvassa, kun pitäisi viestiä, että viranomainen toimii oikein ja asiallisesti.

Kuvien käyttö herättää kuivakkaakin informaatiota kohtaan ihan eri tavalla kiinnostusta, rohkaisee Vainio.

- Kyllä varmasti sarjakuvamuotoiseen kunnalliskertomukseen tarttuu usempi kuin sen muuten tulisi lukeneeksi, uskoo Vainio.

Suosittelemme sinulle