Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Vuoristorata voi aiheuttaa kuulovaurioita

Vuoristoradan voimakkaat painevaihtelut saattavat vahingoittaa kuuloa, kertoo amerikkalaistutkimus. Tutkimuksen mukaan vuoristorata-ajelu on kuulolle haitallisempaa kuin esimerkiksi laitesukellus tai lentäminen.

Avaa Yle-sovelluksessa

Kuulovaurio voi aiheutua nopeiden painevaihteluiden takia. Vauriota kutsutaan barotraumaksi, jonka aiheuttaa voimakas ulkoinen painevaihtelu ja paine keskikorvassa, joihin tärykalvo reagoi. Detroitissa Henry Fordin sairaalassa suoritetusta kuulotutkimuksesta kertoo Iso-Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Kuulovaurion oireisiin kuuluu huimaus ja korvakipu.

- Vuoristoradan vaunun laskiessa alas koehenkilö käänsi päänsä vasemmalle ja tunsi täydellä voimalla miten jyrkkä alasmeno vaikutti tärykalvoon, kertoo tutkimuksen vetäjä Kathleen Yaremchuk Henry Fordin sairaalasta.

Kaksi päivää myöhemmin kyseinen koehenkilö alkoi tuntea korvakipua ja tutkimuksesssa ilmeni, että oikean korvan tärykalvo oli vahingoittunut.

Tutkijat kehottavat vuoristoradassa olevia pitämään päänsä suorassa, sillä kuulovaurio on todennäköisempi, jos päätä kääntää sivulle nopean alasmenon aikana. Myös flunssa saattaa herkistää tämän tyyppisille kuulovaurioille.

Suosittelemme sinulle