Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 13 vuotta vanha

Jo viisi minuuttia luonnossa edistää terveyttä

Jo viisi minuuttia liikuntaa vihreässä ympäristössä voi edistää mielenterveyttä, väittävät brittitutkijat. Vaikutus tehostuu, jos alueella on myös järvi, joki tai muu vesistö.

Nainen tarkkailee kevään merkkejä pellon laidalla.
Tutkimuksen mukaan jo viisi minuuttia luonnossa edistää mielenterveyttä. Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Tutkijat tarkastelivat 1 250 koehenkilön aineistoa, joka oli koottu 10 eri tutkimuksesta. Selvityksen perusteella luonnossa liikkuminen edisti nopeasti mielialaa ja itsetuntoa.

BBC:n mukaan tutkimuksissa tarkasteltiin erilaisia ulkoilmaharrastuksia kuten kävelyä, puutarhatöitä, pyöräilyä, kalastusta, veneilyä ja ratsastusta esimerkiksi puistoissa, puutarhoissa ja luontopoluilla.

Suurin vaikutus oli havaittavissa jo viiden minuutin sisällä. Myös pidempikestoisen luonnossaliikkumisen suotuisa vaikutus oli selvä, mutta ei niin suuri.

Eniten myönteisiä terveysvaikutuksia havaittiin nuorilla ja mielenterveysongelmaisilla.

Tutkimuksen johtaja Jules Pretty Essexin yliopistosta sanoo, että eniten luonnossa kulkemisesta hyötyvät todennäköisesti ne, jotka ovat yleisesti toimettomia, stressaantuneita tai kärsivät mielenterveyden ongelmista.

- Esimerkiksi työnantajat voisivat rohkaista työntekijöitä stressaavilla työpaikoilla tekemään lounastunnilla lyhyitä kävelyretkiä puistoon, Pretty sanoo.

Tutkimuksen julkaisi the Environmental Science and Technology Journal.

Suosittelemme