Hyppää sisältöön

Britannian työväenpuolue ja liberaalit neuvotteluihin - Brown syrjään

Britannian työväenpuolue aloittaa liberaalidemokraattien kanssa viralliset neuvottelut hallituksen muodostamisesta, kertoo pääministeri Gordon Brown. Samalla Brown ilmoitti luopuvansa työväenpuolueen puheenjohtajuudesta myöhemmin tänä vuonna. Liberaalidemokraatit jatkavat edelleen neuvotteluja myös konservatiivien kanssa.

Liberaalidemokraattien neuvottelijat poistumassa neuvotteluista. Danny Alexander, liberaalijohtaja Nick Cleggin kansliapäällikkö, kommentoi tilannetta toimittajille. Kuva: Reuters-TV

Brown kertoo, että liberaalidemokraattien johtaja Nick Clegg on kertonut hänelle, että hän haluaa aloittaa muodolliset neuvottelut työväenpuolueen kanssa, vaikka aikookin jatkaa vuoropuheluaan konservatiivien kanssa.

Aiemmin maanantaina konservatiivit ja liberaalidemokraatit kertoivat edistyneensä hallitusneuvotteluissa. Neuvottelutilannetta puineet liberaalidemokraattien kansanedustajat kuitenkin vaativat, että puoluejohto pyytää lisäselvitystä konservatiivien kannasta eräisiin kysymyksiin, muun muassa liberaaleille tärkeään vaaliuudistukseen.

Liberaalien parlamentaarikot vaativat myös, että neuvottelijat kuuntelevat edelleen myös työväenpuoluetta.

BBC:n mukaan liberaalidemokraattien neuvottelijat kävivät jo viikonloppuna salassa neuvotteluja myös työväenpuolueen edustajien kanssa. BBC ei ole kuitenkaan saanut puolueilta virallista kommenttia siitä, mistä keskusteltiin tai missä puolueiden edustajat tapasivat.

Torstain vaaleissa kolmanneksi eniten ääniä keränneet liberaalidemokraatit ovat hallituksen muodostamisessa vaa'ankieliasemassa, koska yksikään puolueista ei saanut enemmistöä Britannian parlamenttiin.

Parlamentin suurimmaksi puolueeksi nousseen konservatiivipuolueen puheenjohtaja David Cameron tarjosi perjantaina liberaalidemokraateille neuvotteluja hallituksen muodostamiseksi.

Suosittelemme sinulle