Hyppää sisältöön

Sodankylän elokuvateatteri digiaikaan

Elokuvateatteri Lapinsuu Sodankylässä on siirtynyt digitaaliaikaan.Vanhat kelaprojektorit ovat saaneet rinnalleen alan huipputekniikkaa, joka mahdollistaa elokuvan katsomisen myös kolmiulotteisena. Lapinsuun digitekniikka on ainoa laatuaan Pohjois-Suomessa.

Pieni kasetti korvaa ison kelan
Pitkään elokuva-alalla Sodankylässä toiminut Jorma Salin näyttää uutta ja vanhaa. Isoja filmikeloja tarvitaan jatkossakin, mutta rinnalle tulee digitaalinen kovalevy. Kuva: Yle / Jorma Korhonen

Elokuvateatteri Lapinsuussa oli maanantaina koulutuspäivä. Laitteiston toimittaneen helsinkiläisen aLumenin edustaja Veli-Pekka Suutarinen ja saksalaisen laitevalmistajan Cine Projectin edustaja Benjamin Mau kouluttivat Lapinsuun väkeä digitekniikan käyttäjiksi. Suutarisen mukaan Sodankylään hankittu digiprojektori on kymmenes Suomessa. Lähin vastaava löytyy Oulusta.

Lapinsuun teatteriyrittäjät Sami Salin ja hänen veljensä halusivat ottaa haasteen vastaan ja viedä elokuvateatterinsa digiaikaan.

- Toinen vaihtoehto oli lopettaa koko toiminta, pakata perhe ja koti autoon ja muuttaa etelään. Sami Salin sanoo ottaneensa riskin, mutta uskoo sen kannattavan.

Digitekniikka tuo elokuvateatteriin aivan uusia ulottuvuuksia niin kuvaan kuin ääneenkin ja hän uskoo, että se tuo myös lisää asiakkaita. Veli-Pekka Suutarinen uskoo, että digilaitteistot yleistyvät kovalla vauhdilla Suomen elokuvateattereissa, isoissa ja pienissä.

- Se on ihan pakko. Elokuvan tekotekniikka kehittyy valtavalla vauhdilla, niin siinä mukana pitää mennä teattereidenkin.

Kolmiulotteisuus hieno elämys

- Kolmiulotteisuus on luku sinänsä. Se on elämys vailla vertaa. On kuin koko teatterisali olisi mukana siinä elokuvassa ja mikä mahtavinta: katselija on siellä kaiken toiminnan keskellä. Filmin hahmoja pitää joskus ihan väistellä, kun ne näyttävät työntyvät irti valkokankaalta, Sami kuvailee. Kolmiulotteisiin elokuvan katsomiseen tarvitaan erikoislasit. Lasit saa elokuviin menessä ja ne palautetaan pois lähtiessä.

Mielenkiinnolla ja hämmästellen kolmiulotteista testielokuvaa Lapinsuun salissa katsoi myös 86-vuotias Sanni Salin. Yhdessä Erkki-miehensä ja heidän yrittäjäkumppanin kanssa he aloittivat elokuvateatteritoiminnan Sodankylässä yli 60 vuotta sitten.

- Aivan hämmästyttävää. Ei olisi uskonut, että tämänkin vielä kokee ja näkee, Sanni päivitteli.

Vanhat kelaprojektorit jäävät

Sami Salin sanoo, että vanhoilla kelaprojektoreilla on uuden rinnalla vielä paljon käyttöä. Lapinsuuhunkin tulee esitettäväksi sellaisia filmiä, että ne pyörivät vain kelassa. Oma lukunsa on Sodankylän elokuvajuhlien materiaali.

- Uusi digitekniikka luo uusia mahdollisuuksia myös filmijuhlille, kun päästään kuirkaamaan myös tälle puolelle. Toki sitäkin ajateltiin, kun tämä hankinta tehtiin.

Lapinsuun digitekniikan investoinnin arvo liikuu 100 000 euron vaiheilla. Neljä-viisi vuotta sitten Lapinsuun äänitekniikka saatettiin huipputasolle.

- Pääsylipun hinta nousee vain eurolla; Sami huomauttaa. Sen asiakkaamme varmaan hyväksyvät. Saimme elokuvasäätiöltä investointituen, mikä kevitti ratkaisua.

Suosittelemme sinulle