Osa tanssijoista syyttää tilanteesta baletin taiteellista johtajaa, tanskalaista Kenneth Greveä, jonka johtamistyyliä he pitävät mielivaltaisena ja oikukkaana.
Jutussa haastatellut Kansallisbaletin tanssijat haluavat esiintyä nimettöminä.
- Ihmiset eivät uskalla enää pitää oikeuksistaan kiinni sillä yleisesti pelätään, että niiden puolustaminen johtaa rangaistukseen. Kahdenkeskisissä keskusteluissa Greve on haukkunut nimeltä toisia tanssijoita ja käyttänyt heitä esimerkkinä huonosta työntekijästä, nimettömänä pysyvä tanssija kertoo.
-Kun kauden ohjelmisto esiteltiin viime syksynä, totesimme, että siitä ei selviä ehjin nahoin suuren työmäärän takia. Loukkaantumiset moninkertaistuivat, mutta baletinjohtaja ei ottanut vastuuta tilanteesta. Hän totesi, että meillä on ollut epäonnea, ja että heikoimmat eivät kestäneet, kertoo toinen nimettömänä pysyvä tanssija.
- Greve on syyttänyt tanssijoita myös perusteettomista sairauslomista, hän saattaa soittaa kotiin tarkistaakseen onko työntekijä oikeasti sairas, kolmas nimettömänä pysyvä tanssija toteaa.
Sairaustapauksia yhä enemmän
YLE Uutisten saamien tietojen mukaan Kansallisbaletin sairauslomat vuonna 2009 yli kaksinkertaistuivat edellisvuodesta.
Eniten sairauslomapäiviä aiheuttivat erilaiset tuki- ja liikuntaelinten sairaudet, kuten rasitusvammat. Niiden määrä lähes kolminkertaistui.
Kansallisoopperan pääjohtajan Päivi Kärkkäisen mukaan heidän sairauslomatilastoissaan on kuitenkin ollut vain vähäisiä muutoksia.
Greven johtamisesta on kuitenkin keskusteltu.
- Olemme puhuneet Kennethin kanssa paljon erilaisista johtamisasioista ja siitä mikä kuuluu hyvään johtamiseen ja mikä kenties ei. Kenneth on kasvanut merkittävästi johtajana ja ottanut erittäin hyvin myös kaiken palautteen vastaan, pääjohtaja Kärkkäinen kertoo.
Arvostelun kohteeksi joutunut baletinjohtaja kiistää tehneensä tarkastussoittoja työntekijöilleen.
- En ole koskaan soittanut kenellekään kysyäkseni, onko hän sairas. Olen, jos koskaan soittanut kysyäkseni, onko kaikki hyvin. Soittaminen olisi jotain, mitä en saisi tehdä, eli olen eri mieltä asiasta.
Kenneth Greve aloitti Kansallisbaletin taiteellisena johtajana elokuussa 2008. Suomen Kansallisoopperan Säätiön hallitus jatkoi hiljattain Greven työsopimusta vuoden 2014 kesään asti.