Hyppää sisältöön

Portugali julkisti rankan säästöohjelman

Portugali, yksi EU:n ongelmamaista, on ilmoittanut omasta säästöohjelmastaan. Portugalin pääministeri Jose Socrates ilmoitti, että Portugali pyrkii puolittamaan budjettivajeensa vuoteen 2011 mennessä veronkorotuksilla ja palkanalennuksilla.

Portugali pyrkii leikkaamaan budjettivajeensa 4,6:een prosenttiin bruttokansantuotteesta. Vuonna 2009 vaje oli 9,4 prosenttia. EU periaatteessa hyväksyy vain kolmen prosentin alijäämän.

Valtion virkamiesten, mukaan lukien hallituksen ministereiden palkkoja aiotaan alentaa viidellä prosentilla. Tuloveroa aiotaan kiristää 1,0-1,5 prosenttiyksiköllä. Arvonlisävero nousee yhden prosenttiyksikön, 21:een prosenttiin. Suuryritysten veroprosenttia aiotaan nostaa 25:sta 27,5:een.

Pääministeri Socrates sanoi, että kaikki toimet astuvat voimaan ennen ensi vuoden loppua.

Socrates tapasi aiemmin tänään oppositiojohtaja Pedro Passos Coelhon, joka oli yhtä mieltä säästöjen välttämättömyydestä. - Maata uhkaa hätätila, hän sanoi.

Portugali, Espanja ja pahimmin kriisiytynyt Kreikka yrittävät tasapainottaa julkisia talouksiaan EU:n massiivisen pelastusohjelman avulla. Espanjan hallitus ilmoitti eilen omasta säästöohjelmastaan, mikä sisältää rajuja julkisten menojen leikkauksia ja valtion virkamiesten palkkojen alennuksia.

Kreikasta alkaneen kriisin on pelätty leviävän muihinkin pahoin velkaantuneisiin euromaihin kuten Espanjaan ja Portugaliin.

Suosittelemme sinulle