Hyppää sisältöön

Kesämökkejä lahoaa remontin puutteessa

Suomalaisten kesämökkien kunto on hyvin kirjava. Kun suurin osa mökeistä on rakennettu vuosikymmeniä sitten, vain osa niistä on hyvässä kunnossa. Suuressa osassa mökkejä voi asustaa vain kesäkuukausina.

Kuva: Arja Lento / Yle

Kesämökin omistaviin perhekuntiin kuuluu ainakin 800 000 suomalaista. Yhteisöjen omistamat ja vuokramökit lisäävät mökkeilijöiden määrän puoleentoista miljoonaan.

Viime aikoina mökkeilyn suosio on lähtenyt uuteen nousukiitoon. Tässä puolen miljoonan mökin maassa on puoli miljoonaa halukasta mökinostajaa. Mökkejä ei ole paljon kaupan, koska suomalaiset ovat hyvin haluttomia vuokraamaan tai myymään omaa mökkiään. Tuorein kiinteistöbarometri kertoo, että mökkien hinnat ovat kevään tullen nousussa.

Tutkija Markku Nieminen Tilastokeskuksesta sanoo, että valtaosin mökit peritään.

- Nykyään alkaa olla niin, että joillakin alkaa olla jo omistuksessa useampi mökki, kun niitä peritään vähän joka suunnasta. Fakta on, että mökkien omistus kasaantuu eikä niitä omisteta tasaisesti läpi väestön.

Puolet kesämökeistä on yli 30 ja kolmannes yli 40 vuotta vanhoja. Niemisen mukaan kolmannes mökeistä on rakennettu ennen 70-lukua ja mökkirakentamisen hullut vuodet olivat 70- ja 80-luvuilla.

Kosteusvauriot isoin ongelma

Mökkien kunto vaihtelee suuresti. Iso osa mökeistä on niin vanhoja ja hataria, että ilman perusteellista kunnostusta niissä voi asua vain lämpimän kesäajan. Mökkien suurimpia ongelmia ovat kosteusvauriot. Vain kolmanneksessa mökeistä pidetään yllä jonkinlaista peruslämpöä.

- Mökit alkavat olla siinä iässä, että ne kaipaavat perusteellista kunnostusta, vain osa on kunnostettu, selvittää Nieminen.

Suomalaiset käyttävät nyt keskimäärin 1 500 euroa vuosittain mökkiensä kunnostamiseen.

Keskimääräisyys tarkoittaa käytännössä sitä, että joitakin mökkejä ei kunnosteta lainkaan. Toisia mökkejä uudistetaan puolestaan kymmenillä tuhansilla.

Eläkeläismies tyypillisin mökkiläinen

- Suurin osa mökeistä on yli 60-vuotiaiden omistuksessa ja eläkkeellä olevat miehet viettävät tutkimusten mukaan eniten aikaa mökillä. Luultavasti he myös kunnostavat mökkejä eniten, kertoo Nieminen.

Kunnostamatta jäävät ne mökit, joiden omistajilla ei ole voimia tai rahaa. Helposti vaille kunnostusta jäävät myös omistusriitoja karttelevien perikuntien mökit.

Suosittelemme sinulle