Hyppää sisältöön

EU haluaa vaatteiden alkuperämaan näkyville

Euroopan parlamentti haluaa "made in" -merkinnän pakolliseksi Euroopassa myytäviin vaatteisiin. Tällä hetkellä alkuperämaan merkitseminen on vapaaehtoista EU-maissa.

Euroopan parlamentti hyväksyi tänään tiistaina tekstiilien nimityksiä koskevan direktiivin muuttamisen. Parlamentin mukaan EU tarvitsee yhtenäisen ja pakollisen merkintäjärjestelmän.

Parlamentin mukaan pakollisella alkuperämaamerkinnällä varmistetaan, ettei kuluttajia johdeta harhaan merkinnöillä, joiden mukaan kolmansissa maissa valmistetut tuotteet olisi tehty EU:ssa. Suurin osa Suomeen tuotavista vaatteista on valmistettu Aasiassa.

FinnWatch-verkoston maaliskuussa tekemän tutkimuksen mukaan osa suomalaisista vaateyrityksistä valmistuttaa vaatteensa maissa, joissa työolot ovat erittäin huonot. Yksi kyselyyn vastanneista yrityksistä oli hankkinut vaatteita sotilasjuntan hallitsemasta Myanmarista, ja toinen yritys ilmoitti harkitsevansa vaatteiden teettämistä Pohjois-Koreassa.

Alkuperämaamerkintä perustuu tällä hetkellä EU-maissa vapaaehtoisuuteen, kun taas esimerkiksi Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Japanissa merkintä on pakollinen. Suomessa pakollisia merkintöjä ovat vaatteen kuitusisältö, hoito-ohjeet ja tuotteen valmistaja, valmistuttaja tai maahantuoja.

Parlamentti pyysi tiistaina komissiota tekemään asiasta raportin kahden vuoden sisällä ja tarvittaessa lainsäädäntöehdotuksen uusista, koko EU:n kattavista merkintäsäännöistä.

Suosittelemme sinulle